Regija
KADA ZAKAŽE RODITELJSKA BRIGA

Više od 20 posto oduzete djece u RH su iz Slavonije!
Objavljeno 3. studenog, 2014.
Ova krajnja mjera poduzima se isključivo u situacijama kada je ugrožen djetetov život

VALPOVO – Oduzimanje djece iz bioloških obitelji i smještaj izvan obitelji, jedna je od najstresnijih situacija koja može pogoditi neku obitelj i njezine članove. Ova krajnja mjera poduzima se isključivo u situacijama kada je ugrožen djetetov život, zdravlje i razvoj u biološkoj obitelji te kada se nisu dogodile planirane promjene u obitelji tijekom provedbe prethodno izrečenih mjera za zaštitu djeteta. Najnoviji podaci Ministarstva socijalne politike i mladih kažu da je ove godine na području Hrvatske takav postupak proveden nad 2267 djece. Posebno je alarmantan podatak da je čak 458 djece ili 20,2 posto - iz slavonskih županija: Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske. U Brodsko-posavskoj u udomiteljstvu je 92 djece ili 4,1 posto od ukupnog broja udomljene djece, u Vukovarsko-srijemskoj 129 djece ili 5,7 posto, dok u Osječko-baranjskoj ta brojka iznosi čak 237 djece ili 10,5 posto od ukupnog broja djece u udomiteljskim obiteljima u Hrvatskoj.

Zašto su takve porazne brojke upravo na prostorima Slavonije i Baranje, mišljenja struke i javnosti razilaze se - od činjenice da je riječ o dijelu Hrvatske s urušenim gospodarstvom koje za posljedicu ima visoku nezaposlenost, goleme ekonomske i psihološke probleme, visoku stopu rastava braka, a samim tim i rasipanja čitavih obitelji čija je posljedica i oduzimanje djece, preko stajališta da su za velike brojke zaslužne i neke mnogočlane obitelji iz kojih u nekim slučajevima gotovo sva djeca završavaju u udomiteljstvu, do konstatacija kako značajan udio u tim brojkama ima romska populacija. Zbog svega toga bilo bi i neozbiljno i neodgovorno proizvesti zaključak kako ovaj veliki broj oduzete djece u Slavoniji i Baranji treba povezati s roditeljskim kvalitetama u ovom dijelu Hrvatske.

- Kada se govori o mjeri obiteljsko-pravne zaštite oduzimanja maloljetnog djeteta, može se reći da se ona kroz dulje vremensko razdoblje primjenjivala prema Obiteljskom zakonu koji se mijenjao, a zadnji obiteljski zakon stupio je na snagu 1. rujna ove godine. Prema Zakonu, Centar za socijalnu skrb ima na raspolaganju više mjera koje može odrediti u svrhu zaštite prava i dobrobiti djeteta, a jedna od njih je i izdvajanje i smještaj djeteta izvan obitelji zbog realne opasnosti za život, zdravlje i dobrobit djeteta - pojašnjava Janja Oklopčić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Valpovo.

- Ako se roditelji ne opiru mjeri i objasni im se opravdanost, stručni radnici Centra sami realiziraju izdvajanje djece iz obitelji. No, ako postoji otpor, traži se i asistencija policije. Uvijek se u ovakvim slučajevima vodi računa da se djeca što manje traumatiziraju i poštede izlaganju scenama verbalnih sukoba - ističe ravnateljica.

Mjere izdvajanja djece iz obitelji trebale bi potaknuti roditelje da korigiraju svoje neadekvatno ponašanje i postupke i podignu razinu kvalitete postupanja prema djeci, jer roditelj je dužan za vrijeme dok je dijete izuzeto iz obitelji, osigurati uvjete za njegov povratak. Ako se ne dogode planirane promjene u obitelji, unatoč izrečenim mjerama za zaštitu djeteta, sud će roditeljima oduzeti pravo na stanovanje s djetetom na rok od godinu dana. Ovakva mjera može se produljiti sudskim putem još jedanput na godinu dana, a nakon toga se roditelji, ako nisu poduzeli nikakve radnje na poboljšanju obiteljskih prilika, lišavaju roditeljske skrbi i dijete se daje na posvojenje.

- Sve mjere koje se poduzimaju trebale bi na roditelje djelovati tako da oni poboljšaju roditeljske kompetencije, podignu razinu skrbi za dijete i stvore za njega bolje okruženje i u tome im treba pružiti svaku vrstu pomoći, od savjetodavne do financijske. Ako roditelji ne stvore uvjete za povratak djece u obitelj, sve institucije uključene u poduzimanje radnji vezanih uz djecu, kao što su Centri, sudovi, državna uprava ili zakonodavna tijela, moraju se voditi interesima djece i njihovoj dobrobiti. To znači da se roditeljima neće tolerirati dugogodišnja nezainteresiranost o djeci koja su im oduzeta i smještena kod drugih osoba, ili u ustanovu. Takva situacija može trajati najdulje dvije godine i nakon toga djeca se trajno zbrinjavaju posvojenjem kojim se stvara odnos identičan odnosu bioloških roditelja i djece - pojašnjava Oklopčić.

Lidija ANIČIĆ
NEMA VELIKIH ODSTUPANJA

Ravnateljica Oklopčić kaže da nema velikih odstupanja u broju oduzete djece tijekom proteklih godina u odnosnu na posljednje vrijeme. Smatra da percepcija javnosti da se sve veći broj djece oduzima od roditelja, vjerojatno dolazi od sveukupne osviještenosti javnosti i pojačane pozornosti svih aktera koji su uključeni u skrb o djeci.

Mjere

izdvajanja djece iz obitelji trebale bi potaknuti roditelje da korigiraju svoje neadekvatno ponašanje

2267

djece oduzeto je u ovoj godini

Možda ste propustili...

BARANJSKA BICIKLIJADA

U subotu starta 8. Deer & Bike

POBIJEDILI NA DRŽAVNOM PRVENSTVU 2. LIGA - MUŠKI

Maksim u 1. ligi kuglanja za gluhe

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

Najčitanije iz rubrike