Novosti
NADBISKUP ĐURO HRANIĆ ORGANIZIRAO DRUŽENJE S NOVINARIMA

I Crkva se stalno propituje - jesmo li se zatvorili i dijelimo li samo mrvice?!
Objavljeno 30. listopada, 2014.

Vezani članci

PORUKA ĐAKOVAČKO-OSJEČKOG NADBISKUPA

Hranić: Umjesto namrgođene sudce, neka u nama vide radosne glasnike

Tragom djelovanja pape Franje i njegova nastojanja otvaranja prema medijima, i Đakovačko-osječka nadbiskupija organizirala je jučer susret s urednicima i novinarima, i to u Osijeku. Susret na kojem su novinari mogli ostvariti direktni kontakt s nadbiskupom, mons. dr. Đurom Hranićem organiziran je pod radnim naslovom “Odnos Crkve prema siromaštvu u porukama pape Franje”, a izlaganje o toje temi održao je i prof. dr. sc. Vladimir Dugalić, profesor moralne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu.

- Cilj nam je da ovakva druženja postanu redovita svake godine, a za ovaj susret izabrali smo za temu upravo progovoriti o odnosu Crkve prema siromaštvu jer objektivna istraživanja pokazuju da je Slavonija nasiromašniji dio Hrvatske, a ja se osobno kao nadbiskup svakodnevno susrećem s tom činjenicom. Naš je cilj da kroz medije djelujemo na način da ljudi ne budu poput mrava koji vide grudu zemlje i ona im se čini golemom i nesavladivom, već da promičemo nove vrijednosti i da djelujemo na promjenu negativističkog mentaliteta - poručio je jučer nadbiskup Hranić.

Prof. Dugalić upozorio je kako napokon treba objasniti stajalište Crkve vezano uz bogatstvo i siromaštvo, ali se osvrnuti i na sam materijalni status Crkve.

- Treba jednom reći da Crkva ne kaže da je grijeh biti bogat i nije ideal biti siromašan, ali ne smijemo zanemariti onoga koji nema. No, papa Franjo propagira tzv. teologiju dara. To znači da, ako si nešto u životu primio, onda to izvoli podijeliti s drugima. I mi sami u Crkvi se susrećemo s pitanjem jesmo li se mi to stvarno ušančili i zatvorili i sada dijelimo mrvice? Dijeliti mrvice svog bogatstva zato da biste oprali savjest milostinja je koja nikomu nije potrebna. U crkvi uistinu postoje dvije struje, jedna konzervativna koja promiče zatvaranje prema vanjskom svijetu i život u kontemplaciji i druga koja kaže da nismo tu radi sebe i mi moramo biti spasenje u svijetu. Toj struji pripada i papa Franjo. Stoga je upravo velika novina koju on promiče: 'čuti vapaj siromašnih'. To znači da se susretnemo s onima u potrebi. Upravo je Crkva ta koja mora djelovati na promjenu mentaliteta i stvaranje socijalne osjetljivosti - poručio je jučer prof. Dugalić.N.Z.Eberhard

Treba jednom reći da Crkva ne kaže da je grijeh biti bogat i nije ideal biti siromašan, ali ne smijemo zanemariti onoga koji nema

Možda ste propustili...

GEOPOLITIČKE OKOLNOSTI I EUROPLJANI

Više od 80 posto hrvatskih građana naklonjeno EU-u

PRAVNICI JASNI U STAVU O PONAŠANJU PREDSJEDNIKA REPUBLIKE

Upozorenje Ustavnog suda neće poremetiti formiranje nove vlasti