Novosti
PORUKA ĐAKOVAČKO-OSJEČKOG NADBISKUPA

Hranić: Umjesto namrgođene sudce, neka u nama vide radosne glasnike
Objavljeno 2. rujna, 2014.

Uoči početka katehetske i školske godine 2014./2015. đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, predsjednik Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju, uputio je poruku svećenicima, redovnicima, vjeroučiteljima, katehetama, djeci i roditeljima. Nadbiskup Hranić, između ostaloga, ističe kako danas, kada Crkva promišlja o novoj evangelizaciji, na poseban način ima pred očima čovjeka koji je postao žrtvom suvremenih “božanstava”, vlastite samodostatnosti, površnosti i osamljenosti. “Svjesna činjenice da je istina o kraljevstvu Božjemu jedina koja u potpunosti može čovjeka učiniti sretnim, Crkva želi iznova tražiti put do susreta s njim,” ističe nadbiskup, podsjećajući kako je izvorno mjesto susreta Boga i čovjeka župna zajednica te zato sa žaljenjem ističe kako “sve više postajemo svjedoci činjenice da suvremeni čovjek ne samo da u konkretnoj župnoj zajednici ne nalazi 'izvor na kojemu bi utažio svoju žeđ', nego bezbolno i bez interesa proživljava 'krizu Boga'.”

“Uvjereni smo da su mnoge naše župne zajednice mjesta novih nada i novih snaga, koje vjernike ohrabruju da nastave živjeti svoj svakodnevni život snagom svjetla vjere. Međutim, često se događa da 'fast-food' tečajevi, bilo u pripravi za sakramente, bilo oni vezani uz mistagoško produbljenje otajstva susreta s Bogom, ili koji drugi oblik navještaja, ne ostavljaju dovoljno prostora za stvaranje ozračja autentična susreta među dionicima evangelizacijskog procesa. (...) Tako umjesto mostova gradimo barikade na kojima se nikada nije moglo, niti se može ostvariti iskren i autentičan susret te upoznati prava istina o onomu kojega naviještamo. Umjesto stručnjake za apokaliptička pitanja ili namrgođene sudce, drugi u nama moraju vidjeti radosne glasnike”, ističe nadbiskup u poruci svećenicima i vjeroučiteljima.

Djeci, mladima i roditeljima poručuje kako ih crkvena zajednica poziva da se susretnu s njom te da im za to ne treba ništa “osim otvorenog srca”. (D.Pav.)

Najčitanije iz rubrike