Osijek
VELIKA PONUDA

Prodavači u nadi da će im se proizvodnja krizantema isplatiti u tjedan dana
Objavljeno 29. listopada, 2014.
Cijene kalića s krizantenama kreću se od 25, a aranžmana od 90 kuna

Bijele, žute, crvene, ružičaste, ljubičaste, narančaste, boje zlata... sve su to krizanteme koje već nekoliko dana ukrašavaju glavnu osječku tržnicu. I ne samo tržnicu.

Za razliku od prošle godine, kad je cvijeća zbog vremenskih prilika bilo puno manje, ove godine ponuda i potražnja gotovo su izjednačene, a uzgajivači krizantema nadaju se da će u ovih nekoliko dana do blagdana uspjeti prodati tisuće kalića ovog lijepoga cvijeta.

- Ovo je posao koji doista morate voljeti jer se prodaja svede na tjedan dana uoči Svih svetih, a otprilike od svibnja nema teorije da nekamo odemo, primjerice ljeti. Rad oko uzgoja krizantema zahtijeva neprestan angažman. Nikada ne znamo hoćemo li ih prodati ili baciti nakon blagdana, a činjenica je da uzgoj nije nimalo jeftin. Evo, ove godine uložili smo dosta novca u prskanje koje nas je stajalo 200 kuna, a prskati smo morali svakoga tjedna - ispričala nam je Jela Fluhar iz Darde, koja se u svome OPG-u bavi uzgojem krizantema već punih 15 godina. Kad je u pitanju zarada, Fluhar kaže da nikada ne zna koliko će zaraditi. Tako je kalić krizantema jučer (utorak) stajao 25 kuna, a dan prije bio je 30 i 40 kuna.

- Već sutra mogu prodavati po deset kuna, vidjet ćemo. Tek ćemo u studenome znati jesmo li 'ispod nule' ili smo štogod zaradili - kaže Fluhar uz koju još desetci prodavača ovih dana nude svoje krizanteme. Posebne su one u već gotovom aranžmanu, čija je cijena i do 120 kuna, a rezane krizanteme moguće je pronaći po osam kuna za komad.

Nešto skromnija je ponuda svijeća, a cijena jedne ovisi o veličini. Tako se prodaju po šest, sedam, osam, 12 pa i 18 kuna. Kako svijeće, tako i cvijeće Osječani već kupuju i kažu da su ove godine ugodno iznenađeni ne samo kvalitetom nego i cijenom krizantema koje su, moramo se složiti, doista pristupačne. Ne zaboravimo i da su trgovački lanci već počeli prodaju i kaliće prodaju ponegdje već za 9,90 kuna. Krizanteme se, uobičajeno, prodaju i "kvartovski", a već sutra krenut će i prodaja ispred grobalja. Na kupcima je samo da odaberu što im se sviđa kako bi uredili posljednja počivališta najmilijih.

Marija MIHELIĆ
TRAŽENE I BUNDEVE ZA HALLOWEEN

Posljednjeg dana listopada postala je i tradicionalna proslava Noći vještica ili Halloweena, a djeci je najzanimljivije bušenje bundeva. Ove godine nešto je manja ponuda pa je tako na tržnici bundeve moguće pronaći tek na jednome mjestu. Točnije, nekolicina prodavača nudi rezane za kušanje, a na južnoj strani tržnice u ponudi su one namijenjene najmlađima. Cijena im je od deset do 20 kuna, ovisno o veličini.

Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

Najčitanije iz rubrike