Regija
VELIKI RAT POKAZAO I NAJBOLJE U LJUDIMA

Slatina obilježava 100 godina Crvenog križa
Objavljeno 23. listopada, 2014.
O slatinskoj obljetnici govori knjiga Vladimira Jelenčića

Vezani članci

OŠ STARI JANKOVCI

Predavanje o minama

SLATINA – Tijekom 1914. godine, kad su se bolesni i izmučeni vojni ranjenici nakon više ili manje slavnih bitaka željeznicom vraćali svojim kućama, dobri ljudi dočekivali su ih na željezničkim postajama, davali okrjepu, previjali rane i nudili prenoćište do sljedećeg vlaka, a najteže ranjenike smjestili bi u bolnice Crvenoga križa. U takvim okolnostima, na inicijativu Rudolfa Kolibaša, osnivačkom skupštinom 20. kolovoza 1914., počeo je rad Crveni križ u Slatini, koji se već punih stotinu godina bavi humanitarnim djelatnostima. O tome govori knjiga Vladimira Jelenčića “Crveni križ Slatina 1914. - 2014.”, koju su predstavili humanist i borac za ljudska prava prof. dr. Slobodan Lang, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Slatina i bivša predsjednica Crvenoga križa Slatina Ljiljana Randelj te autor knjige Vladimir Jelenčić, ravnatelj Gradskog društva Crvenoga križa Slatina.

Promotore je predstavila predsjednica GD CK Slatina Ljiljana Peretin, koja je istaknula da se predstavlja publikacija “u kojoj je riječima i slikom, imenom i prezimenom, izrečena pohvala svima onima koji su se usudili kročiti na put dobra”.

– Ponosna sam na sve vas i na sebe što smo i mi svaki pojedinačno, dio velike ljudske obitelji koja zna pomoći ljudima u nevolji, ne pitajući je li pravo vrijeme, koliko se to isplati, što ćemo dobiti zauzvrat. Uvijek je pravo vrijeme za činjenje dobra - rekla je Ljiljana Peretin.

Govoreći o stotinu godina zastupljenih u knjizi, dr. Lang je spomenuo i Stevu Katalina, hemofiličara iz Slatine, koji je 1987. obolio od AIDS-a i kome je na opće zgražanje u bolnici pružio ruku.

– Kao predsjednik Komiteta za zdravlje, ili ministar zdravlja, u jednoj godini održao sam 500 predavanja i mi smo bili prva država koja je spriječila epidemiju AIDS-a - rekao je dr. Lang. Ukazujući na potrebu smanjenja socijalnih razlika među ljudima i pozivajući na put dobra, što Crveni križ i čini, istaknuo je da ovakva knjiga “nigdje drugdje nije učinjena”.

Za dugogodišnje promicanje dobra i ljudskih prava ugroženih skupina i pojedinaca, dr. Slobodan Lang primio je Jubilejsku plaketu Crvenoga križa Slatina.

Petar ŽARKOVIĆ
91 priznanje darovateljima krvi

S obzirom na to da se uz stotu obljetnicu Crvenoga križa u Slatini obilježava i 55 godina organiziranog davanja krvi na slatinskom području, tijekom kojih je prikupljeno više od 40.000 doza krvi, uručeno je 70 redovnih godišnjih priznanja darovateljima krvi za jubilarni, okrugli broj davanja ostvaren u 2014. godini te 21 jubilejska zahvalnica Crvenoga križa Slatina darovateljima koji su krv dali više od 75 puta. Među njima su Ivan Farkaš, Vjeran Perković, Damir Žubrinić i Krešimir Paradinović, koji su krv dali više od sto puta.

Možda ste propustili...

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

NASTAVAK DRŽAVNOG LIDRANA - DOMAĆIN VINKOVAČKA GIMNAZIJA

Svoje umijeće u literarnom, dramskom i novinarskom radu pokazuju srednjoškolci

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

Najčitanije iz rubrike