Novosti
KORUPCIJSKA AFERA AGRAM

Bandiću na teret zloporaba položaja,
utaja poreza, sumnjivo zapošljavanje...
Objavljeno 21. listopada, 2014.
Zagrebački gradonačelnik primao je donacije i nakon završetka predsjedničke kampanje

Do kasnih večernjih sati odlučivao je sinoć na zagrebačkom Županijskom sudu sudac istrage Zdenko Posavec o određivanju pritvora osumnjičenima u aferi Agram.

Gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću, predsjedniku Uprave Holdinga Slobodanu Ljubičiću, poduzetniku Petru Pripuzu te još 13 hrvatskih državljana i dvije pravne osobe obuhvaćene istragom na teret se stavlja počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, utaje poreza ili carine, trgovanja utjecajem, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti i poticanja na trgovanje utjecajem.

Objavio je to DORH na svojim internetskim stranicama, a u dokumentu se pojašnjava da se Bandića tereti za nezakonitosti u poslovanju s tvrtkom CIOS Petra Pripuza i tvrtkom Bramgrad projekt Mranka Mihaljevića. Također, Bandiću se na teret stavlja da je zbog financiranja predsjedničke kampanje 2009. godine oštetio gradski i državni proračun. Također, sumnja se i da je u pet navrata trgovao utjecajem pri nezakonitom zapošljavanju njemu bliskih osoba u Gradskom poglavarstvu i Zagrebačkom Holdingu. U sedam navrata, navodi DORH, koristio je službeni i društveni položaj te se neovlašteno koristio službenim automobilima Grada Zagreba u privatne svrhe.

Kako se navodi u priopćenju, postoji osnovana sumnja da su od listopada 2013. godine do svibnja 2014. godine Bandić, Ljubičić i Željko Horvat, na traženje Pripuza, predsjednika Uprave trgovačkih društava C.I.O.S. d.o.o. i CE-ZA-R d.o.o., u namjeri da društvima članicama C.I.O.S. grupe pribave znatnu nepripadnu materijalnu dobit na štetu Grada Zagreba, autoritetom svoga položaja nalagali poduzimanje radnji radi dodjele poslova na zbrinjavanju otpada po žurnom postupku bez provedbe javnog natječaja za korist članica C.I.O.S. grupe, iako je postojala mogućnost zbrinjavanja otpada na drugi način. To je rezultiralo je preplaćenim uslugama zbrinjavanja otpada u visini od 2,4 milijuna kuna, za koliko je oštećena zagrebačka Čistoća.

Od ožujka 2006. do 19. siječnja 2012. godine, sukladno dogovoru Bandića i Branka Mihaljevića, direktora tvrtke Bramgrad projekt, u cilju pribavljanja znatne materijalne koristi ovom poduzeću, prilikom zamjene zemljišta na štetu Grada Zagreba pogodovali su tvrtki Bramgrad primjenom nepropisnog obračuna vrijednosti zemljišta te neosnovanim priznavanjem navodnih troškova društva Bramgrad projekt d.o.o. na lokaciji Leprovečka – Ivekovićeva i troškova koji će navodno nastati zbog preseljenja na lokaciju u Trnju. Time je, prema računici državnog odvjetništva, Grad Zagreb oštećen za 12 milijuna kuna.

Kada je riječ o financiranju Bandićeve predsjedničke kampanje, sumnjiva je činjenica da je zagrebački gradonačelnik nakon završene kampanje ostavio otvoren račun za prikupljanje donacija, na koji je stiglo više od 24 milijuna kuna do lipnja 2012. godine, odnosno dvije i pol godine nakon što je Bandić na izborima poražen od Ive Josipovića. Za taj je novac Bandić morao podnijeti prijavu poreza na dohodak, no to nije učinio. Na taj je način izbjegao plaćanje ukupnog iznosa od 5.742.601,17 kuna, čime je na ime neobračunatih i neplaćenih poreza državni proračun oštetio za 4.866.611,16 kuna, a na ime neobračunatog i neplaćenog prireza proračun Grada Zagreba oštetio za 875.990,01 kuna, stoji u priopćenju. Bandića se sumnjiči i da je u pet navrata tražio od svojih pročelnika da interveniraju kod zapošljavanja njemu bliskih osoba ili kod promaknuća na bolje plaćena radna mjesta, iako za to nisu zadovoljavale postojeće uvjete.

Eduard SOUDIL
Švaljek i Kusin: Nismo znale ništa o sumnjivim radnjama

Da Grad Zagreb funkcionira bez problema i u odsutnosti gradonačelnika Milana Bandića ponovno su ustvrdile njegove zamjenice Sandra Švaljek i Vesna Kusin. Na pitanje novinara jesu li bile upoznate sa sumnjivim radnjama u Gradu, Švaljek i Kusin su rekle kako o tome ništa nisu znale. "Ja sam u mjeri u kojoj to moja pozicija dopušta bila upoznata s funkcioniranjem Grada, također sam znala da se određeni obavijesni razgovori odvijaju, međutim nisam bila upoznata s uhićenjima i to je jedno iznenađenje kakvo se Gradu nije smjelo priuštiti", rekla je Švaljek. Na pitanje je li bila upoznata s nepravilnostima rekla je: “Naravno da nisam, jer da jesam, postupila bih kao i svaki savjestan građanin.” “O nepravilnostima u poslovanju su mediji više govorili puno prije nego što smo Sandra i ja stupile na naše dužnosti, ali čini mi se da je sve ovo što se sada odvija vezano uz neka prijašnja razdoblja i takva pitanja bi trebali postaviti nekome drugom", dodala je Kusin.(MS)

Bandić neće dati ostavku

Odvjetnik Milana Bandića Krešimir Krsnik ističe kako nema govora o trgovanju utjecajem, a sporan mu je i dio rješenja vezano uz kampanju. Prema rješenju o istrazi na Bandićev je žiroračun do 2012. sjelo više od 32 milijuna kuna. “To je bilo 2009. i 2010. DIP je prekontrolirao taj žiroračun Zabe. Trebalo im je pet godina da to ustanove? Pet godina? A sredstva stoje na žiroračunu. Ma, dajte, molim vas. Tu se radi o utaji poreza, da nije platio porez na donacije. Kojih nema u zakonu! Ali to ćemo ustanoviti na glavnoj raspravi za pet godina”, rekao je Krsnik te dodao: “Milan Bandić neće dati ostavku na mjesto gradonačelnika.”(MS)

Za što ih se tereti?

l zlouporaba

položaja i ovlasti

l utaja poreza

ili carine

l trgovanje

utjecajem

l poticanje na

zlouporabu

položaja i ovlasti

l poticanje na

trgovanje utjecajem

GRAĐANI UVJERENI DA JE NA UHIĆENJE UTJECALA POLITIKA

Dnevnik Nove TV jučer je s agencijom IPSOS PULS proveo istraživanje o slučaju Bandić na 600 ispitanika. Prema rezultatima tog istraživanja 74 posto građana vjeruje da je na pokretanje uhićenja utjecala politika. Sama vijest o uhićenju zagrebačkog gradonačelnika iznenadila je 53 posto građana. Pozitivan dojam o zagrebačkom gradonačelniku ima 55 posto građana, negativan njih 22 posto, a ne zna 23 posto ispitanika.

Bandić ostaje 30 dana u istražnom zatvoru

Sudac Posavec odredio je sinoć gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću istražni zatvor u trajanju od 30 dana zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja djela. Pritvor je određen i svim ostalim osumnjičenicima u aferi Agram, osim poduzetniku Petru Pripuzu, vlasniku CIOS-a. Njemu je, naime, prihvaćeno jamstvo od milijun eura

Možda ste propustili...

HRVATSKA JE IZABRALA 11. SAZIV HRVATSKOG SABORA

HDZ relativni pobjednik, Andrej Plenković ponovno mandatar?

NEZDRAVA PREHRANA I FIZIČKA NEAKTIVNOST

Povišeni kolesterol i kod djece