Novosti
HRVATSKA JE IZABRALA 11. SAZIV HRVATSKOG SABORA

HDZ relativni pobjednik, Andrej Plenković ponovno mandatar?
Objavljeno 18. travnja, 2024.
DIP: Biračima bez važeće osobne iskaznice izdano je u srijedu 4700 tzv. plavih potvrda
Hrvatska je u srijedu izabrala 11. saziv Hrvatskog sabora, a Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a, ponovno je najbliži dobivanju mandata za sastavljanje nove vlade RH.

HDZ-ova je koalicija u deset hrvatskih izbornih jedinica, te u 11., onoj u inozemstvu, nakon 80 posto obrađenih rezultata s birališnih mjesta, osvojila 62 mandata i ponovno je relativni pobjednik ovih izbora. Lijevo-liberalna koalicija Rijeke pravde, koju čine SDP, Fokus, IDS, PGS, Reformisti, Centar, Radnička fronta, SiP, Glas i HSS, druga je opcija po broju glasova i osvaja 42 mandata, prema nepotpunim i neslužbenim rezultatima izbora.

Problemi s glasanjem


Iako su većim dijelom večeri "figurirali" kao treća opcija u Saboru, kao i nakon prošlih parlamentarnih izbora, Domovinski pokret je sa 13 mandata potvrdio epitet "najpoželjnije udavače". Most je dobio 11 mandata, a slijedi Možemo s devet mandata. IDS-u pripadaju tri mjesta, dva Nezavisnoj platformi Sjever, koju predvodi međimurski župan Matija Posavec, te koaliciji Fokusu/Republika jedan.

U Sabor se bira 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, osam biraju pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici, a tri birači bez prebivališta u Hrvatskoj u 11. jedinici, koju praktično čini cijeli svijet. Za većinu je potrebno skupiti 76 ruku.

Ove izbore okarakterizirala je zadovoljavajuća izlaznost, već u 16.30 na birališta je izišlo više birača nego 2020. godine ukupno. Nakon što su u 19 sati zatvorena birališta, pokazalo se kako je na glasanje izišlo 60 posto birača. Tijekom dana iz Državnog izbornog povjerenstva su izvijestili kako su zaprimili upite više građana koji nisu bili upisani u izvatke iz popisa birača, a imaju važeću osobnu iskaznicu, navodeći da se "navodno radi o većem broju birača koji nakon poziva MUP-a nisu podignuli nove osobne iskaznice".

Biračima bez važeće osobne iskaznice i onima koji nisu podignuli nove iskaznice na izbornu srijedu u cijeloj Hrvatskoj izdano je 4700 tzv. plavih potvrda na temelju kojih mogu glasovati, doznaje se u Državnom izbornom povjerenstvu. Iz MUP-a su odgovorili kako "nijednom građaninu koji je na biralištu želio iskoristiti svoje biračko pravo nije to pravo uskraćeno iz razloga što nije posjedovao valjanu osobnu iskaznicu, osim što su se morali obratiti nadležnim uredima radi izdavanja odgovarajućih potvrda o glasovanju". Od zatvaranja Registra birača (6. travnja) ukupno je zaprimljen 28.341 zahtjev za izdavanje osobne iskaznice, od toga 23.691 za punoljetne hrvatske državljane. Od tog broja 1251 osobna iskaznica je uručena te su iste važeće, ali nisu bile na dan zatvaranja Registra birača, priopćeno je iz MUP-a.

Optimizam


Valja zabilježiti kako je na izbore za Hrvatski sabor izišlo u Srbiji triput više birača nego na prethodnim izborima, gotovo 1300 na samo dva biračka mjesta (u Subotici i Beogradu), objavio je u srijedu Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

HDZ je dakle odnio relativnu pobjedu iako je ostvario nešto lošiji rezultat nego na prošlim parlamentarnim izborima, tada je ta stranka osvojila rekordnih 68 mandata. No ovaj je rezultat bolji nego na parlamentarnim izborima u rujnu 2016., kada su osvojili 61 mandat.

HDZ je osvojio najviše saborskih mjesta u osam domaćih izbornih jedinica, pobijedio je u obje slavonske izborne jedinice, u 4. i 5. je ostvario po sedam mandata, jedan manje nego na prošlim parlamentarnim izborima. HDZ je osvojio pobjedu i na izborima u 11. izbornoj jedinici. Zanimljivo je da je Ivan Anušić, nositelj liste u 4. izbornoj jedinici, dobio najviše preferencijalnih glasova, gotovo 24 tisuće, najviše je to među svim svojim stranačkim kolegama koji su se našli na izbornim listama. SDP i partneri odnijeli su pobjedu u dvije izborne jedinice, u trećoj i osmoj.

Nedovoljno za zadovoljstvo, poruka koja je tijekom večeri stigla iz SDP-ova stožera je da "rezultat nije takav niti da se slavi, a niti da se tuguje". Utješno im je što i dalje ostaju najjača oporba, ali i postavilo se pitanje jesu li ovo posljednji dani Peđe Grbina na poziciji predsjednika SDP-a.

Znatno više optimizma stizalo je iz stožera Domovinskog pokreta, premda su poručili "kako su HDZ i Andrej Plenković u jednakoj poziciji kao i svi ostali" kada su u pitanju pregovori o formiranju nove vlade. Svojim mandatima zadovoljni su u Mostu, poručuju kako su na ovim izborima pokazali kako ih se "nije uspjelo slomiti".

U novi saziv Sabora "plasiralo" se tako osam stranaka, odnosno koalicija, jedna više nego za prošlih parlamentarnih izbora.

Dario Kuštro
MILANOVIĆEVA PORUKA S BIRALIŠTA
Za razliku od prije četiri godine, kada je ostalo nejasno je li Zoran Milanović, predsjednik države, glasovao ili ne, tada je poručeno kako je "glasanje osobna stvar predsjednika Republike", u nedjelju je na biralište izišao u društvu svoje supruge. Nije ostao bez komentara. "Imate premijera koji ni danas (srijeda, nap. a.) nije odolio divljati i pričati gluposti o kršenju Ustava, poštovanju zakona", rekao je Milanović.

Možda ste propustili...