Regija
DUHANCI ZARADE MANJE, ALI JOŠ UVIJEK ZARAĐUJU

Kiše odnijele 800 tona
duhana - 9 milijuna kn
Objavljeno 22. listopada, 2014.
Ubrano je 7760 tona, 11 posto manje od plana za ovu godinu

KUTJEVO/VIROVITICA - Na poljima u Podravini i Slavoniji ove godine na vrijeme su završene berbe duhana na poljima kooperanata Hrvatskih duhana. Duhan se uzgajao na 3796 hektara, od čega virginia na 3300 hektara, a berley na 496 hektara. Lani je zbog ranog mraza proizvodnja pretrpjela velike štete jer je oko 2000 tona duhana ostalo u polju. Ove godine učestale i obilne kiše također su smanjile ukupni urod duhana za najmanje 800 tona u vrijednosti oko devet milijuna kuna. To je za 11 posto manje od plana i stoga se procjenjuje da će ukupni ovogodišnji urod duhana biti do 7760 tona. Virginia će donijeti 6500 tona s prosječnim prinosom od 2200 kilograma po hektaru, a berley do 1260 tona s prosječnim prinosom od 2600 kilograma po hektaru.

- Ovogodišnju proizvodnju duhana pratili su iznimno nepovoljni vremenski uvjeti u vegetativnom razdoblju od sadnje u svibnju do završetaka berbi u prvoj polovici listopada. U tom razdoblju palo je 750 litara kiše po četvornom metru, što je višegodišnji prosjek, dok je lanjski prosjek kišnih padalina bio 286 litara po četvornom metru. Obilnim kišama najviše je bilo pogođeno proizvodno područje u Podravini zbog ispiranja hraniva iz pjeskovita tla, a nešto manje na sirovinskom području Slavonije zbog kvalitetnijeg tla - naglašava dipl. ing. Zlatko Pleša, predsjednik Uprave Hrvatskih duhana.

Dodaje da je dosad iz ovogodišnje proizvodnje otkupljeno oko 50 posto količina proizvedenog duhana uz prosječnu cijenu od 11,26 kuna za kilogram, što je na razini prošlogodišnje cijene. Na tu cijenu proizvođači će od države u ovoj i sljedećoj godini dobiti poticaj od 6,40 kuna za kilogram duhana. Istodobno, od države će se tražiti da otkup duhana tipa berley ne završava do 31. prosinca nego do kraja siječnja slijedeće godine zbog njegove kvalitete s obzirom na njegovo sušenje prirodnim putem.

18,7 milijuna kn poticaja

Već drugu godinu zaredom proizvođači duhana zbog vremenskih (ne)prilika imaju smanjene prinose, a troškovi proizvodnje i dalje su visoki te su nezadovoljni ukupnom cijenom. U Hrvatskim duhanima toga su svjesni te će ove godine pomoći s oko 400.000 kuna proizvođače koji su realizirali projekte uporabe biomase kao jeftinog energenta u sušnicama kako bi se smanjili troškovi sušenja duhana i proizvođače koji su instalirali sustave za navodnjavanje i tako stvorili uvjete za ostvarivanje većih prinosa. Hrvatski su duhani uz to povećali ove godine i poticaj za sređenost duhana u otkupu s dvije kune na 2,20 kuna po kilogramu, a za što će izdvojiti oko 18,7 milijuna kuna.

- Stanje u ukupnoj poljoprivredi je teško i proizvodnja duhana u tome nije iznimka, ali u okviru naših mogućnosti i velikog razumijevanja Adris grupe, u čijem su vlasništvu Hrvatski duhani, nastojimo ublažiti teškoće naših proizvođača. Stoga ćemo i dalje zajednički s njima sudjelovati u projektima smanjenja troškova sušenja duhana uporabom drvne biomase u sušnicama za duhana, koja se sada primjenjuje tek u 12 posto sušnica, te kod ulaganja u sustave za navodnjavanje. Tako osiguravamo konkurentnost i održivost proizvodnje duhana na našem sirovinskom području Podravine i Slavonije, ujedno je pripremajući za uspješan nastup na domaćem i svjetskom tržištu budući da će uskoro ostati bez poticaja države - poručuje Pleša.

Dodaje da bi takav pristup trebao pridonijeti povećanju proizvodnih površina pod duhanom, pa i povrat dijela bivših proizvođača duhana koji su otišli u neke druge proizvodnje. Međutim, kaže Pleša, razočarali su se očekujući da će bolje proći nego u proizvodnji duhana, a sada su se uvjerili da je proizvodnja duhana jedna od rijetkih u hrvatskom agraru koja nudi sigurnost i profitabilnost uz smanjenje troškova proizvodnje i povećanje prinosa duhana.

Proizvođači neće povećavati površine

Već ranije kod kooperanata Hrvatskih duhana vidjelo se da uspješni farmeri povećavaju površine pod duhanom, a neki manji odustaju od te proizvodnje.

- Moje obiteljsko gospodarstvo do sada je u ovih 15 godina kako se bavimo duhanom uvijek povećavalo površine pod duhanom, jer je bilo isplativo, zadnjih godina sve manje i zbog toga više neću povećavati sadašnje površine od 30 jutara virginije. Lani sam investirao još u sušnice na drva, i to mi je spasilo ovogodišnju proizvodnju jer sam dosta smanjio troškove sušenja i ostvario neke uštede, no to traži stalno nove investicije. Ove godine neke površine su mi bile i poplavljene pa sam i tu imao štete. Nisam potpuno zadovoljan jer cijena koja nije povećana ne prati troškove koji rastu, a prinosi su ove godine ipak manji od prosječnih – kaže dugogodišnji kooperant koji je tražio da ostane anoniman.

I Zdenko Bartolović iz Alilovaca dosadašnjih je godina povećavao površine, a već nekoliko godina uzgaja duhan na 16 hektara.

- Ove godine prinosi su podbacili i duhan se nije dovoljno nalio. Bilo je puno kiše, a premalo sunca. Ove smo godine, za razliku od prošle, uspjeli sve obrati, no sušare su nam nekada u prosjeku davale više od tone, a ove godine manje od 900 kilograma. U tri sušare prešao sam na drva, a dvije su mi još ostale na plin, i da nisam ostvario uštede na drvu, vjerojatno sljedeće godine ne bih sadio duhan. Na toj sam uštedi ostvario jedini dohodak. Ove dvije sušnice preradit ću na drva samo ako bude povećana cijena duhana – kaže Zdenko. Napominje da su, osim kukuruza, sve druge kulture koje sadi zbog plodoreda i stoke podbacile. Budući da duhan traži mnogo rada, cijela obitelj je angažirana od jutra do sutra, a angažira i dodatne radnike, koje treba platiti, a i markice za doprinose za radnike uredno plaća. U duhanu ga je i do sada držala organizirana proizvodnja u kojoj ih Hrvatski duhani prate od početka pa do redovite isplate za Božić. (AGM Kruna)

Nanizani berley počinje trunuti

Blaž Kaurinović već 15 godina uzgaja samo sortu berley, a ove je godine imao deset jutara, više nego lani.

– Krenuo sam s jednim jutrom pa povećavao jer je proizvodnja bila isplativa. Premalo sunca i puno vlage u zraku dovelo je do toga da duhan, sada obješen, počinje trunuti jer on se nanizan suši prirodno na zraku. To će već manje prinose još više smanjiti, a tek ćemo vidjeti kako ćemo proći financijski. O tome svakako ovisi hoćemo li sljedeće godine ugovoriti te površine, ali vjerojatno ću ih smanjiti. Kako je najavljeno i ukidanje državnih poticaja, a koji su već smanjeni, mislim da će ta proizvodnja stati, osim ako znatno ne povećaju cijenu duhanu – kaže Blaž, koji duhan suši u sušarama dugim 120 metara.

Duhan se uzgajao na 3796 hektara - virginia na 3300, a berley na 496 hektara

Otkupljeno je oko 50 posto duhana uz prosječnu cijenu od

11,26

kuna za kilogram

400.000 kuna

dobit će duhanci koji su prešli na biomasu i navodnjavanje

Možda ste propustili...

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

Najčitanije iz rubrike