Osijek
USKORO DJEČJE GRADSKO VIJEĆE

Osijek će dobiti trećeg dječjeg gradonačelnika
Objavljeno 20. listopada, 2014.
Dječjeg gradonačelnika birat će dječji gradski vijećnici

Otkako je, u prosincu 2010. godine, Osijek dobio počasni naziv Grad – prijatelj djece, jedna od obaveza je konstituiranje Dječjega gradskog vijeća. Suradnjom Grada i Društva Naša djeca tako je Osijek već imao dva dječja gradonačelnika, a trebao bi uskoro dobiti i trećega.

- Prema već uobičajenoj proceduri, osnovne škole izabrat će 20 dječjih vijećnika DGV-a, koji će između sebe tajnim glasovanjem odabrati gradonačelnika, ali i njegova zamjenika. Već ovoga tjedna krenut ćemo u realizaciju, točnije, inicirat ćemo sastanak najvjerojatnije s dogradonačelnikom Vladimirom Hamom, jer je radi zadržavanja titule Grad – prijatelj djece nužno konstituirati Dječje gradsko vijeće. Dječji gradonačelnik bavit će se humanitarnim pitanjima, odnosno onima vezanima uz djecu - rekla je Ela Vilupek, predsjednica Društva Naša djeca Osijek.

I dogradonačelnik Vladimir Ham kaže da će Grad svakako ispuniti svoju obvezu te također očekuje sastanak s predstavnicima Društva, nakon čega će, izgledno je, gradonačelnik Ivica Vrkić dobiti znatno mlađeg "kolegu", koji će od njega moći dobiti korisne savjete.

Inače, prvi osječki dječji gradonačelnik Domagoj Leko, nekadašnji učenik OŠ Retfala, izabran je krajem lipnja 2010. godine. Dvije godine poslije, s istekom mandata, izabran je novi dječji gradonačelnik, i to Ivan Zibar, sad već bivši učenik OŠ Franje Krežme. S izlaskom iz osnovne škole dječjim gradonačelnicima istjecao je mandat “dječjeg čelnika”, a za novoga su se birali učenici uglavnom sedmoga razreda kako bi imali na raspolaganju dvije godine mandata dječjega gradonačelnika.

Marija MIHELIĆ
Komarci, nedovoljno kulturnih događaja, loša školska prehrana...

Bivši dječji gradonačelnici imali su, podsjetimo, odlične ideje za grad Osijek, koje su promovirali tijekom svojih kampanja. Tako se Domagoj Leko želio odmah uhvatiti u koštac s problemom komaraca, ali i nasiljem među mladima te s nedovoljno kulturnih događaja, što je smatrao gorućim gradskim problemima. Ivan Zibar, pak, namjeravao je provesti anketu o nezainteresiranosti učenika za nastavu te je nastavio program svoga prethodnika u vezi s nedovoljnim bavljenjem sportom i lošom prehranom u školi.

Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike