Regija
RAZVOJ EKOTURIZMA NA PODRUČJU DRAVE I DUNAVA

Prezentiran turistički vlak za Kopački rit
Objavljeno 20. listopada, 2014.

KOPAČKI RIT - Javna ustanova Park prirode Kopački rit bila je domaćin jučerašnje završne konferencije IPA projekta Razvoj ekoturizma na području Drave i Dunava, održane u Bioekološkoj stanici u kompleksu dvorca Tikveš. Kako je istaknuto, trenutačno se u sklopu IPA programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska provode četiri projekta koji su u skladu s EU direktivama i strategijama razvoja županija. Nositelj projekta su Hrvatske vode, zajedno s partnerima, Direkcijom za vode južnog Prekodunavlja (DDVIZIG) iz Pečuha, PP Kopački rit, Regionalnom razvojnom agencijom Slavonije i Baranje te Agencijom za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, uz veliku potporu jedinica lokalne i regionalne samouprave (Osijek, Osječko-baranjska županija, Virovitičko-podravska županija, općine...), kao i raznih nevladinih udruga.

- Projekt razvoj ekoturizma na području Drave i Dunava - nasip Zmajevac-Kopačevo, vrijedan je nešto više od milijun eura, od čega EU financira maksimalno 872.303 eura. Za razliku od ostala tri projekta biciklističkih staza, ovaj projekt predviđa prometovanje turističkog vlaka po moderniziranoj kruni nasipa u organizaciji JUPP Kopački rit, koji je i projektni partner u ovom projektu - istaknula je Ružica Marušić, voditeljica Službe za prezentacijske aktivnosti PP Kopački rit, naglasivši kako se turističkim vlakom obogaćuje turistička ponuda Kopačkog rita te se ujedno produžuje turistička sezona u njemu. Jučer prezentiran turistički vlak ima 56 sjedećih mjesta i prilagođen je osobama s invaliditetom.

- Posjetitelji će se, vozeći se vlakom, moći upoznati s vrijednostima Parka prirode na drugačiji način, i to tijekom cijele godine - podvukla je Marušić. U projektu je, osim važnih i potrebnih aktivnosti poboljšanja infrastrukture kroz modernizaciju krune nasipa, razgranatosti i povezivanja kapilarnih biciklističkih ruta, istaknuta važnost razvoja cikloturizma na području velikih rijeka, jer cikloturizam u Hrvatskoj ubrzano raste, a on uvelike ovisi upravo o primjerenoj prometnoj mreži. Uz sve to, modernizirana kruna nasipa usporava dnevnu potrošnju nasipa te osigurava bolju mobilnost sudionika u obrani od poplava. Turistički vlak u pravoj će funkciji biti od 1. svibnja iduće godine, istaknula je Marušić, naglašavajući kako će do tada biti utvrđena i njegova ruta. U pravom smislu riječi bit će ''alat'' za produženje sezone, jer će voziti tijekom cijele godine, pa je stoga u vagone instalirano i grijanje. Vlak za sada nema svoje ime, ali će se zvati po nekom od javnih prijedloga, među kojima su u uži krug ušli Pužić, Vivak i Klopoč. Budući da još uvijek ne može služiti u komercijalne svrhe, njime će se od Prijamnog centra do Sakadaša besplatno voziti poneke turističke ture. ''Otvaranjem novog Prijamnog centra i uvođenjem turističkog vlaka, PP Kopački rit dobit će sasvim novu dimenziju'', podvukla je Marušić. Probnoj vožnji jučer je, između ostalih, nazočan bio zamjenik župana osječko-baranjskog Dragan Vulin, koji je podsjetio kako županija Osječko-baranjska vodi računa o razvoju kontinentalnog turizma.I.Getto

Turistički vlak u pravoj će funkciji biti od 1. svibnja iduće godine, istaknula je Marušić

Možda ste propustili...

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike