Novosti
USKOKOVA AKCIJA AGRAM

Bandića i suradnike tereti se zbog spornih zamjena zemljišta, zapošljavanja, koncesije...
Objavljeno 20. listopada, 2014.
U akciji je sudjelovalo više od 120 policajaca i agenata

Vezani članci

ZAGREBAČKI GRADONAČELNIK SUMNJIČI SE ZA KORUPTIVNA DJELA

Uhićen Milan Bandić

PROVALJENA ISTRAGA

Bandić brao mahune, Ljubičića uhitili na Bregani

Nakon što je u nedjelju poslijepodne, nakon višemjesečne istrage, policija po nalogu USKOK-a uhitila Milana Bandića, zagrebačkog gradonačelnika, Slobodana Ljubičića, predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga i Petra Pripuza, suvlasnika CIOS grupe krenulo se u pretrage njihovih kuća. Pretres Bandićevog stana u Bužanovoj, prema riječima njegovog odvjetnika Krešimira Krsnika, trajao je oko 7 sati, a istovremeno su rađene pretrage kuća Ljubičića i Pripuza na Pantovčaku.  Kako se neslužbeno doznaje u akciji je sudjelovalo više od 120 policajaca i agenata.

Nakon što su ostatak noći Bandić, Ljubičić i Pripuz proveli u pritvoru PN USKOK-a na Oranicama, danas prijepodne očekuje se pretres njihovih ureda radi izuzimanja dokaza koji ih mogu povezati s koruptivnim djelima za koje ih sumnjiči Uskok.

Kako neslužbeno donosi Jutarnji list,  među ostalih 16 uhićenih su i pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco, Ivan Tolić, član Uprave Holdinga i bivši direktor ZET-a, Vidoje Bulum, pročelnik Stručne službe gradonačelnika, Miljenko Benko, direktor Čistoće, Alen Dodig, direktor Gradske plinare, Zdenko Antunović, glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza, Željko Horvat, specijalni savjetnik gradonačelnika, Filip Čulo, referent za javnu nabavu Zagrebačkoga holdinga, Koraljka Rožanković Uremović, načelnica Odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove te Ines Bralić, zamjenica pročelnice u tom uredu.

U šturim priopćenjima USKOK-a MUP-a stoji samo da je “nakon višemjesečnog složenog kriminalističkog istraživanja vezanog za nezakonita postupanja u Gradu Zagrebu i Zagrebačkom holdingu d.o.o. uhićeno više osoba te da će protiv njih biti podnesne prijave zbog većeg broja koruptivnih kaznenih djela, zloporabe položaja i ovlasti i trgovanja utjecajem.“.

Bandićev odvjetnik Krsnik nije želio davati izjave, a  Mate Matić koji zastupa Petra Pripuza ustvrdio je kako se „boji da ovo uhićenje ima političku pozadinu“. Ljubčićev odvjetnik Veljko Miljević tek je kratko u telefonskim razgovorima za pojedine tv kuće ustvrdio kako nije upoznat s detaljima terećenja, a budući ih obvezuje tajnost istrage za očekivati je da i u svojim budućim javnim istupima odvjetnici budu suzdržani u davanju informacija.

Prema izvorima Jutarnjeg lista Bandića i njegove suradnike USKOK tereti za nekoliko modela malverzacija. Prije svega radi se o zamjenama zemljišta u kojima su privatne tvrtke navodno, u zamjenu za jeftinije parcele, od grada dobivale zemljišta mnogo veće vrijednosti, a među kojima je i zamjena zemljišta na Peščenici za drugo na Trnju pri čemu iznos od milijun eura razlike navodno Gradu nikada nije bio nadoknađen. Predmet su istrage, navodno, i zapošljavanja u Holdingu,  te koncesija za posao zbrinjavanja glomaznog otpada na gradskom području.

Možda ste propustili...

ISTRAGA PROTIV TRIJU OSOBA I JEDNE TVRTKE ZBOG SUMNJE NA POČINJENJE SUBVENCIJSKE PREVARE

EPPO istražuje višemilijunsku prijevaru s novcem za obnovu nakon potresa

Najčitanije iz rubrike