Novosti
ZAGREBAČKI GRADONAČELNIK SUMNJIČI SE ZA KORUPTIVNA DJELA

Uhićen Milan Bandić
Objavljeno 19. listopada, 2014.
Uhićeni su i predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić i suvlasnik CIOS-a Petar Pripuz te još 16 osoba

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uhićen je u nedjelju poslijepodne, oko 17.20, procurila je informacija iz izvora bliskog policiji.

Osim Milana Bandića uhićeni su i predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić i suvlasnik CIOS-a Petar Pripuz.

Kako je prenio HRT, ukupno je uhićeno 19 osoba, a Bandić je vraćen tijekom večeri u Bužanovu ulicu gdje je policija pretresala njegov stan. Uz njega je bio i Pavle Kalinić, pročelnik Ured za upravljanje u hitnim situacijama u Gradu Zagrebu.

Kalinić je uvjeren da će Grad nastaviti dobro funkcionirati i bez Bandića. Već danas će održati sastanak s kolegama da se sve može normalno odvijati. Kalinić očekuje da će sada biti "bježanja iz Bandićeva tabora".

- Toga uvijek ima. Bandić će biti moj prijatelj bez obzira bio u zatvoru ili na Pantovčaku. Čak mislim da će mu nakon ovoga porasti rejting - izjavio je Kalinić.

matra da Bandić ima široku podršku u javnosti, pogotovo nakon posljednjih lokalnih izbora kada je premoćno pobijedio.

USKOK je izvijestio javnost o uhićenjima ne navodeći imena: “Nakon višemjesečnog složenog kriminalističkog istraživanja vezanog za nezakonita postupanja u Gradu Zagrebu i Zagrebačkom holdingu d.o.o. koje su proveli Ravnateljstvo policije i Policijski nacionalni USKOK, a koje su koordinirali Državno odvjetništvo RH i USKOK, uhićeno je više osoba. U odnosu na uhićene osobe provest će se određene dokazne radnje te će u zakonskom roku biti dovedene pritvorskom nadzorniku. Kaznena prijava zbog osnovane sumnje na počinjenje većeg broja koruptivnih kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti i trgovanja utjecajem bit će podnesena USKOK-u”, stoji u šturom priopćenju iz USKOK-a.

Glasnogovornica gradonačelnika Bandića Martina Šušnjara izjavila je kako nema informacije o njegovu uhićenju, rekavši da je gradonačelnik poslijepodne brao mahune u svom vrtu na Savici.

Bezbroj je puta Bandić pozivao institucije pravne države da odrade svoj posao - poziv je očito ozbiljno shvaćen. Uz njega se vežu brojne afere: Dinamov stadion, Krašograd, trgovanje utjecajem, česte malverzacije u Zagrebačkom holdingu. No špekulira se da je zagrebački gradonačelnik sa suradnicima uhićen zbog slučaja spalionice. Također doznajemo i da se Bandića tereti za malverzacije u predsjedničkoj kampanji 2009. godine.

Kako je za HTV izjavio Josip Kregar, jedan od Bandićevih protukandidata na izborima za gradonačelnika Zagreba, “ovo bi trebao biti početak čišćenja gradskih struktura”.

- Ne radi se samo o jednom čovjeku, već o cijelom sistemu - izjavio je Kregar za HRT.(V.T.)

Odvjetnici sumnjaju na političke obračune

Neslužbeno se saznaje da će Milana Bandića zastupati odvjetnik Krešimir Krsnik, Slobodana Ljubičića trebao bi zastupati odvjetnik Veljko Miljević, a Petra Pripuza zas tupat će odvjetnik Mate Matić. Prve reakcije odvjetnika izražavaju sumnje na političke obračune s njihovim kli jentima. “Moja pretpostavka je da je ovo jedna pre dizborna priča. O detaljima ne mogu govoriti. Radi se o postupku koji je završen prije godinu dana. Sve je ovo čudno i nejasno, da se pretrage rade u nedjelju navečer i trajat će cijelu noć. Radi se o jednom poslu vezanom uz firmu Cezar”, rekao je Pripuzov odvjetnik Mate Matić.

Možda ste propustili...