Regija
NASILJE U U SLAVONSKOM BRODU

Tri 16-godišnje učenice
Obrtničke škole tukle vršnjakinju,
ostali snimali mobitelima
Objavljeno 18. listopada, 2014.

SLAVONSKI BROD - Nedavna tučnjava triju 16-godišnjih učenica s jednom vršnjakinjom u Obrtničkoj školi, srećom, završila je bez težih posljedica, no koliko god bila šokantna i osuđujuća, većini učenika, čini se, nije iznenađujuća.

- Tučnjave se događaju stalno i u ostalim školama, a najave se preko Facea - svjedoči grupa učenika. Ipak, činjenice koje navode - da su dvije djevojke držale a treća vukla za kosu i tukla treću djevojku, koja je udarila glavom u kontejner i kolabirala, dok je tridesetak učenika promatralo događaj kao svojevrsnu predstavu i sve snimalo mobitelima - doista su zabrinjavajuće. Nedostatak empatije i hladnokrvnost pri davanju izjava nasilnih djevojčica u policiji šokirali su i socijalnu radnicu koja je nazočila ispitivanju.

- Takvo ponašanje zaslužuje da se svi dobro zamislimo kako djeca doživljavaju sebe i život u sredini u kojoj žive - kaže ravnateljica Centra za socijalnu skrb Slavica Nikšić, potvrđujući navode o sve češćem nasilju i vršnjačkom zlostavljanju.

- U konkretnom slučaju pokrenut je postupak, koji provodi policija.Čim oni naprave svoj dio posla, kao i škola, Centar će obaviti ono što je u našoj nadležnosti. Naš posao, na žalost, dolazi onda kada se nasilje već pojavi. Prije toga ni žrtva ni oni koji su počinili nasilje nisu nam se obratili za pomoć. To je pitanje odgovornosti roditelja, škole, institucija i kompletne zajednice - dodaje ravnateljica. Da se ne radi dovoljno na prevenciji ovakvog ponašanja djece, to je svima jasno, no tko i što treba poduzeti da bi se spriječio sve „popularniji“ cyber bulling i korištenje društveih mreža za sve oblike nasilja, teško je odgovoriti.

- Ovlasti Centra dosta su velike, a odnose se na opomene roditeljima, intenzivan nadzor, sve do oduzimanja prava da žive s djecom. No i djeca iznad 14 godina također moraju biti svjesna posljedica. Ako su educirani da se koriste društvenim mrežama, da se slikaju i dogovaraju, onda moraju biti svjesni i posljedica negativnoga ponašanja i zloporabe mreža. A ako nisu, postoje mjere koje ćemo poduzimati i prema roditeljiam i prema djeci - naglašava Nikšić. Novi obiteljski zakon znatno je skratio trajanje nadzora obitelji, do najduže šest mjeseci, nakon čega se prelazi na druge mjere obiteljsko-pravne zaštite. U odnosu prema prošloj godini, škole, policija i roditelji prijavljuju trostruko više maloljetničkih zloporaba na društvenim mrežama. Mora li se dogoditi tragedija da netko ozbiljnije reagira, pitaju se neki roditelji, premda se većini današnja komunikacija s djecom svodi na vezu mobitelom.

Bruno, učenik prvog razreda srednje škole, s nelagodom se prisjeća vlastitog ružnog iskustva, prijetnji starijeg mladića batinama. Potužio se, kaže, roditeljima, a oni su obavijestili školu i u kontaktu sa sinom nadzirali situaciju.M.Radošević

ISMIJAVAJU I NASTAVNIKE

Gotovo bez iznimke učenici na nastavi imaju mobitele, koje nerijetko zloupotrebljavaju, a česte mete su im i nastavnici, koje snimaju tijekom predavanja i ismijavaju na društvenim mrežama. Od ravnatelja škole, unatoč pokušajima, nismo uspjeli dobiti izjavu.

Možda ste propustili...

NASTAVAK DRŽAVNOG LIDRANA - DOMAĆIN VINKOVAČKA GIMNAZIJA

Svoje umijeće u literarnom, dramskom i novinarskom radu pokazuju srednjoškolci

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

Najčitanije iz rubrike