Osijek
SLUČAJ DRŽAVNI ARHIV PRED RJEŠENJEM 15 GODINA NAKON DODJELE ZGRADE U TVRĐI

Stanar pristao na iseljenje, slijedi zamjena kvadrata
Objavljeno 17. listopada, 2014.

Državnom arhivu na korištenje dodijeljena još prije 15 godina, zgrada u njihovu neposrednom susjedstvu, u Firingerovoj 3, u Tvrđi, još uvijek ne pripada. Priča je to stara isto toliko godina koja se nebrojeno puta pojavljivala u medijima i svaki je put rješenje bilo “nadohvat ruke”.

Desetak godina na putu rješenja stajao je jedan od ukupno desetak stanara, 'neslomljivi' Dragan Butorac s obitelji, koji je tražio čuda i ništa mu nije odgovaralo. Ili su bar tako pisali mediji.

- U prvom kontaktu s njim riješili smo sve probleme. On nije nikakav bauk, tražio je samo ono što mu pripada. U suradnji s Ministarstvom kulture našli smo stan koji mu odgovara i on je spreman iseliti se bilo kad. Zastoj je ovaj put zbog papirologije - uključeno je Ministarstvo kulture pa i Državni ured za upravljanje državnom imovinom. Papirnata bitka vodi se već gotovo dvije godine - ističe sadašnji ravnatelj Siniša Bjedov. Prema zakonu mora se pronaći gospodarski interes da se ti kvadrati zamijene - daje li se Gradu nešto, zauzvrat treba nešto dati državi. Problem je bio što Grad nije imao odgovarajući prostor, tj. stan od 90-ak kvadrata.

- S obzirom na to da je riječ o ustanovi u kulturi, izravnog gospodarskog interesa nema! Čim se stanar iseli, stječu se uvjeti za početak obnove koja će sigurno zaposliti građevinsku mašineriju, jer će se na uređenje zgrade potrošiti 50 do 70 milijuna eura - pojašnjava ravnatelj, koji je u jednom trenutku na razgovoru u DUDI-ju bio uvjeren da je situacija - nerješiva! No rješenja se dosjetio Alen Prnjat (pročelnik Upravnog odjela za urbanizam i gradit., komunalno-stambeno gospod., promet i zaštitu okoliša te mjesnu samoupravu grada Osijeka): ponudio je u zamjenu poslovni prostor, kojih - na žalost - u gradu praznih ima.

DUDI sada treba provesti procjenu stana i prostora pa da se između njih stavi znak financijske jednakosti. Grad je DUDI-ju uputio dopis s ponuđenim rješenjem te da im sve gradske službe stoje na raspolaganju. Za nadati je da za to ponovno neće trebati proći godine...

- Stvar je, kako se čini, s jedne stane riješena. Stanar je pristao, a mi jedva čekamo. Jedan od razloga je i taj što je Arhiv dao gotovo milijun i sto tisuća kuna za projekte za tu zgradu, a dozvole koje je dao Grad polako prestaju biti valjane. Vrijeme nas jede. Novac koji je MK godinama držao u rezervi prenamijenjen je, odnosno nema ga više. Obnova bi trajala godinama, no grad bi dobio lijep prostor. Moj je prijedlog da se projekt malo izmijeni i da djelatnici prijeđu u novu zgradu nakon postavljanja novih instalacija i zbog bolje organizacije prostora, a uredi, u kojima su sada djelatnici, neka se preurede u spremišta za gradivo, knjižnicu i čitaonicu - zaključuje Bjedov.N.Vekić

U sadašnji prostor ne stane ni žarulja

U sadašnji prostor Arhiva, koji je površine 4500-5000 kvadrata, zbog zahtjeva posla više se ne može ni (metar gradiva) žarulja staviti. I novi je prostor slične kvadrature, što bi značajno povećalo smještajne kapacitete i riješilo (dio) naše muke, (budući da na terenu čeka gotovo 20.000 metara gradiva koje arhiv treba preuzeti) - ističe Bjedov.

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike