Regija
UDRUGA DR. ANTE STARČEVIĆ GRADONAČELNIKU VUKOVARA IVANU PENAVI:

Dajte “Svjetlo slobode” Nicolieru
Objavljeno 15. listopada, 2014.

TOVARNIK – Udruga dr. Ante Starčević uputila je vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi prijedlog da se francuskom dragovoljcu i hrvatskom branitelju Jean-Michelu Nicolieru posthumno dodijeli „Vukovarsko svjetlo slobode“.

- Smrt mladoga Francuza Jean-Michela Nicoliera nadilazi tragediju ratnog sukoba. Ovog mladića koji nije znao mnogo o Hrvatima i nije došao u Vukovar kao plaćenik, vodila je etika suosjećanja prema ugroženom malom narodu, etika pravde i morala. Jean-Michel je nekoliko sati prije smrti izgovorio rečenice koje treba upamtiti: „Više puta su mi predložili da iziđem iz grada i vratim se u Francusku, ali ja sam ostao. Ja sam kao dragovoljac došao u Vukovar. To je moj izbor - i u dobru i u zlu”, priopćili su iz Udruge.

Jean-Michel Nicolier rođen je 1. srpnja 1966. godine, u francuskom gradu Vesoulu. Na početku Domovinskog rata, u srpnju 1991. godine, vlakom je došao u Zagreb te se priključio kao dragovoljac Hrvatskim obrambenim snagama na ratištu oko Karlovca. U rujnu iste godine sa zadnjim dragovoljcima HOS-a stigao je u Vukovar i borio se na Sajmištu. Jean-Michel pokazao je iznimnu hrabrost i herojstvo u obrani grada. Iz tog razloga grad Vukovar je imenovao središnji pješački most njegovim imenom. Svečanost imenovanja mosta Jean-Michel Nicolier održat će se u subotu, 18. listopada 2014., s početkom u 10.30 sati.

- Iskreno se nadamo kako će gradonačelnik Vukovara tada odlikovati branitelja Jean-Michela Nicoliera i „Vukovarskim svjetlom slobode“. Njegovoj obitelji na taj način odat će se priznanje za žrtvu koju je njihov sin i brat podnio dajući svoj mladi život za našu slobodu. Jean-Michelova plemenita žrtva zauvijek povezuje i učvršćuje prijateljske odnose Francuske i Hrvatske, naglasio je Antun Ivanković, predsjednik Udruge dr. Ante Starčević Tovarnik.(J.N.)

Možda ste propustili...

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

Najčitanije iz rubrike