Regija
100-POSTOTNA SPOJENOST NA ODVODNJU DO 2023. GODINE

Paulić: Besplatan priključak na kanalizaciju - korist i građanima i distributeru
Objavljeno 14. listopada, 2014.
Onima koji su priključak već platili novac bi bio vraćen umanjenjem računa

BELI MANASTIR - Na zanimljivu ideju došao je Damir Paulić, odnedavno član HDZ-ovog Nacionalnog odbora za zaštitu okoliša, energetiku i rudarstvo. Riječ je o besplatnim priključcima na odvodnju (kanalizaciju), o čemu se jučer razgovaralo na konferenciji za novinare HDZ-ovog belomanastirskog Gospodarskog doma.

- U Belom Manastiru je, primjerice, u zemlju zakopano 220 milijuna kuna, koliko vrijedi sustav odvodnje. No, na njega je priključeno manje od 50 posto stanovnika, ne zato što to ne žele, već stoga što je teška situacija - rekao je dr. Davorin Bubalović, napominjući kako je Paulićeva ideja već davno prezentirana, ali u jedinom baranjskom gradu nije prihvaćena.

To je potvrdio i Paulić, nazivajući svoj projekt besplatnih priključaka inovativnim pristupom razvoju komunalne infrastrukture.

- Priključak javnoj imovini uz plaćanje visoke cijene je spor i neefikasan model te nije primjeren suvremenom načinu življenja - misli Paulić, potkrjepljujući to na primjeru Belog Manastira, gdje se u posljednjih 30-ak godina od 3950 korisnika vodoopskrbe na odvodnju priključilo njih samo 1900, što je jako malo za ovu elementarnu civilizacijsku potrebu. Za to okrivljuje zastarjele propise, u prvom redu Zakon o komunalnom gospodarstvu, Zakon o vodama te Zakon o financiranju vodnog gospodarstva, ali i nezainteresiranost lokalne samouprave.

- Aktivnim sudjelovanjem u izmjenama nekih zakona, već se potvrdio dio mojih nastojanja u rješavanju problematike priključaka na novi i za korisnike povoljniji način. Ako je već ukinuto plaćanje naknade za priključenje, otklonjeno uvjetovanje za priključenje građevnom dozvolom te promijenjen opis registrirane djelatnosti tvrtki koje se bave vodoopskrbom, uvrštavanjem u djelatnost i izradu priključaka, zašto oni ne bi bili besplatni? - pita se Paulić, naglašavajući kako bi zadovoljni bili i distributeri jer je financiranje izrade priključaka kap u moru u odnosu na višemilijunske iznose potrebne za gradnju kanalizacije.

Time bi, nastavlja, među ostalim, bili izbjegnuti i troškovi pražnjenja septičkih jama te riješena ozbiljna obveza prema EU, koja zahtijeva 100-postotnu priključenost do 2023. godine. Mislio je i na one koji su priključak na sustav već platili.

- Njima bi novac bio vraćen ispostavljanjem manjih računa - objašnjava Paulić.

Rezimirajući svoju ideju, ističe kako bi ovakvim modelom građani Belog Manastira imali besplatne priključke na odvodnju, pokrivenost grada sustavom bila bi 100 posto, a sam projekt ne košta ništa jer novi, osmišljen i razrađen financijski pristup u realiziranju ovog modela osigurava potpunu financijsku zaštitu investitora. I za kraj, podvlači, Beli Manastir postao bi prepoznatljiv kao inicijator u provedbi ovakvog uspješnog projekta te primjer za implementaciju ovog modela na nacionalnoj razini.

Inače, Elaborat projekta “Besplatni priključci - novi financijski pristup” objavljen je u “Hrvatskoj grupaciji vodovoda i kanalizacija” - Aktualna problematika u vodoopskrbi i odvodnji, studeni 2013. godine.

Ivica GETTO
ŠTO JE TO UOPĆE “PRIKLJUČAK”?

- U svrhu drugačijeg pristupa ovoj problematici, a time i rješenja za trenutnu lošu situaciju, problematika vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda mora se sagledati na drukčiji način. Zašto vlasnik kuće ne plaća 'priključak' na javnu površinu - izlaz iz kuće na ulicu ili izlaz na cestu? U čemu je razlika između ovog 'priključka' i 'priključka' na javnu odvodnju? - pita se Paulić, ističući kako se nadovezivanjem na ovako postavljen problem razumijevanja ekonomsko-financijskog vlasništva, javne infrastrukture i njezina financiranja, dobiva ono što nazivamo novi sustav i suvremeniji pristup u realizaciji.

Sustav odvodnje vrijedi

220

milijuna kuna, a na njega je priključeno manje od

50

posto Belomanastiraca

Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

UGODAN POSJET STUDENCU U LADIMIREVCIMA

Kada skoknu do svoje trgovine, ni kuću ne zaključavaju!

Najčitanije iz rubrike