Novosti
GSV O POVEĆANJU PLAĆA I MIROVINA

Građani neće više trošiti, nego će vraćati dugove
Objavljeno 10. listopada, 2014.

Vezani članci

IZMJENE ZAKONA O POREZU NA DOHODAK

Veće plaće i mirovine stižu već u prosincu

Na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća predstavnici sindikata i poslodavaca s ministrom rada i mirovinskog sustava Mirandom Mrsićem raspravljali su o prijedlogu izmjena Zakona o porezu na dohodak prema kojemu bi se neoporezivi dio plaće povećao s 2200 na 2600 kuna, a mirovina s 3400 na 3800 kuna. Bilo je riječi i o izmjenama poreznih razreda. Poslodavci i sindikat ocijenili su kako Vladin prijedlog izmjene poreznih zakona ide u dobrom smjeru.

- Dogovoreno je da se minimalna plaća izuzme od oporezivanja bez obzira na to kolika će u budućnosti biti, a vjerojatno će rasti - rekao je ministar Mrsić.

Povećanje netoplaća je u interesu ljudi koji žive od svog rada - smatra Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata. On ipak ne očekuje da će izmjene poreznih zakona imati ekonomske učinke koji se ističu u javnosti jer neće doći do odgovarajućeg porasta potražnje.

- S tom mjerom potražnja će se povećati samo jedan posto, a budući da je 60 posto BDP-a osobna potrošnja, povećanje će iznositi oko dvije milijarde, što je kap u moru. Građani će dio povećanja iskoristiti za vraćanje dugova ili štednju i neće se odlučiti za potrošnju, pa bi stimulansi morali biti mnogo veći - rekao je Ribić.

Ponovno je istaknuto kako će bez dijela sredstava ostati lokalna samouprava, što bi mogla pokušati nadomjestiti poskupljenjima komunalnih usluga.

O izmjenama poreznih zakona socijalni partneri još će jednom razgovarati 15. listopada u Ministarstvu financija.

GSV se jučer prvi put sastao u punom sastavu nakon više od godinu dana, odnosno otkad su sindikati bojkotirali njegov rad nezadovoljni izmjenama Zakona o radu.(D.Pav.)

Možda ste propustili...

POLOŽEN VIJENAC U SPOMEN NA SVE ŽRTVE RADNIČKE BORBE, POGINULE RADNIKE I HRVATSKE BRANITELJE

Sindikati: Od nove vlasti zahtijevamo dijalog o položaju radnika

IZBORI U LIPNJU BIT ĆE ČETVRTI EUROPSKI IZBORI ZA HRVATSKU

Kandidati za EP u prosjeku imaju 50 godina, mlađih od 30 niti 10 posto

OSJETIO SE U ZAGREBU, BiH I ITALIJI

Potres jakosti 4,3 stupnja po Richteru zatresao Slunj

Najčitanije iz rubrike