Regija
OŠ “MILAN AMRUŠ”

Pola stoljeća u “privremenom” prostoru:
Djeca s poteškoćama u razvoju iz
brodske će se škole preseliti u Ruščicu?
Objavljeno 3. listopada, 2014.
Ravnateljica OŠ “M. Amruš” tvrdi da prostor nove škole nije primjeren

SLAVONSKI BROD – Nedavna sugestija vijećnika Županijske skupštine i brodskog gradonačelnika Mirka Duspare da se polaznici Osnovne škole “Milan Amruš”, koju pohađaju djeca s teškoćama u razvoju, presele u prostore Područne škole u Ruščici, kao i pitanje Županiji hoće li takav prijedlog podržati, nisu naišli na odobravanje svih, posebice onih koji u školi rade, a koje nitko ništa ne pita.

- To bi ponovo bilo privremeno rješenje, a u ovoj smo školi privremeno već pola stoljeća - kaže dugogodišnja ravnateljica škole Mirjana Jakovčev, zatečena prijedlogom.

Gradonačelnik Duspara je doduše do sada više puta upozoravao na nelogičnost gradnje područne škole “Vladimir Nazor” u Ruščici, koja raspolaže sa šesnaest učionica, od kojih se koriste četiri, a istovremeno se godinama ne može riješiti problem gradnje nove zgrade za “amruševce”. Njihovu školu površine 900 četvornih metara pohađa 119 učenika (52 s područja grada, 58 iz Brodsko-posavske županije i 9 učenika iz drugih županija), a kako je neadekvatna, Grad planira gradnju nove škole dok bi postojeća bila preuređena u dječji vrtić. Dosadašnji pokušaji gradnje nove škole nisu uspjeli jer, prema Dusparinim riječima, nije bilo razumijevanja Ministarstva vezano uz projektnu dokumentaciju i gradnju. “Sada je sagrađena škola u Ruščici mimo Ministarstva, u koju su uložena sredstva Europske unije, i prostora ima. Prilagođena je osobama s posebnim potrebama, imaju lift, WC za invalide, golemu kuhinju i mogu uzeti prizemlje ove škole, a ostali učenici da popune kat. Bila bi šteta da škola zjapi prazna, pogotovo što će biti teško pokrivati troškove održavanja”, razmišlja Duspara. A iznosi (koje će plaćati Općina) mogli bi, bez obzira na popunjenost škole, biti značajno veći od dosadašnjih 25 tisuća kuna godišnje za staru područnu školu.

“To nije naš problem”, razmišlja ravnateljica Jakovčev, a nakon što je vidjela novu ruščičku školu, zaključuje kako doista lijep prostor ne odgovara potrebama njezinih učenika. Pojašnjava kako su djeca s manjim poteškoćama već integrirana u redovite škole, dok su u “Milanu Amrušu” djeca s većim poteškoćama za koje su potrebni posebni uvjeti. Premda školu pohađa relativno malo učenika, njih 120 učenika, s kojima se radi u sadašnje 22 učionice, to je nedostatno. “Treba nam 28 učionica plus prostor za rehabilitacijske programe jer je ovdje riječ o djeci u kolicima, slijepima, gluhima, autistima, djeci koja su u pelenama i treba ih tuširati... A u ponuđenoj školi toga nema, morale bi se obaviti preinake, pregrađivanja... Osim toga, mislim da bi se podjednako loše osjećali učenici te škole kao i naši, koji jedino u okruženju s jednakima stječu samopouzdanje i samopoštovanje”, kaže Jakovčev.

Resorni županijski pročelnik Vladimir Štefanek je pak na prijedlog vijećnika Duspare odgovorio “kako je sve moguće u okviru cjelovitog rješenja koje, u konačnici, donosi Ministrastvo znanosti, obrazovanja i sporta”. Baš zato iz Grada je nedavno otišao i službeni dopis Ministarstvu, a gradonačelnik očekuje sastanak s ministrom.

Marija RADOŠEVIĆ
Ni roditelje ni nastavnike nitko ništa ne pita

Roditelje djece s poteškoćama koji ih voze u školu, kao i četrdesetak zaposlenih, također nitko ne pita je li odlazak u Ruščicu bolje rješenje, pa bilo ono i privremeno. “Bit će onako kako budu drugi odlučili. Meni je najvažnije da moj Luka napreduje u ovoj školi pa koliko god to truda zahtijevalo od mene”, kaže Kata Galić, koja svakodnevno iz Bukovlja sina vozi u školu i natrag. Naravno, bilo bi joj najdraže da se sagradi nova škola “Milan Amruš”. Kada i na kojoj lokaciji će to biti, odgovaraju iz gradske uprave: “Grad Slavonski Brod je 2013. godine kandidirao prema Ministarstvu regionalnog razvoja projekt gradnje nove školske zgrade OŠ 'Milan Amruš', a predviđena lokacija je Kažotićeva ulica u Slavonskom Brodu. Iako projekt nije prošao natječaj Ministarstva, Grad neće odustati od toga da se učenicima s poteškoćama u razvoju osiguraju što bolji i kvalitetniji uvjeti obrazovanja.”

Mirjana Jakovčev

Ravnateljica OŠ “M. Amruš”

Treba nam 28 učionica plus prostor za rehabilitacijske programe

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike