Dome slatki dome
OBLICIMA I BOJOM UKLAPAJU SE U SVAKI INTERIJER

Lusteri - raskošni, sjajni, veliki...
Objavljeno 2. listopada, 2014.
Nudi se svašta, od vjernih replika do modernih interpretacija nekog razdoblja

Vezani članci

PROSTORI IZLOŽENI STALNIM PROMJENAMA

Kreativne police za dječje sobe

Rasvjeta je nezaobilazan dio uređenja interijera. U samom prostoru često daje završni ugođaj, a ovisi o vrsti, položaju, usmjerenosti, izgledu, boji i jačini svjetla.

Posljednjih godina dominirala je izrazito minimalistička i funkcionalna rasvjeta koja zahvaljujući napretku tehnologije nudi sve više i više mogućnosti, no sama po sebi često nije imala preveliku “ukrasnu” funkciju. Često je skrivana u spuštenim stropovima i njezina ljepota se doživljava tek kada se koristi. Tiho i na mala vrata u eri minimalizma vratili su se kristalni lusteri. Raskošni, sjajni, veliki i još veći i nimalo skromni preuzeli su vlast u interijerima.

Danas se u ponudi mogu naći kristalni lusteri iz svih epoha, miješanih stilova i boja. Svojim oblicima i bojom mogu se uklopiti u svaki interijer, a pogotovo u neobarokni, koji je u modi nekoliko posljednjih godina. Nudi se svašta, od vjernih replika do modernih interpretacija nekog razdoblja. Kristali koji se koriste u izradi lustera mogu biti ručno ili strojno rezani ili lijevani u kalupima. Ovisno o tome kako se obrađuju utjecat će i na konačnu cijenu lustera. Najjeftiniji kristali su, naravno, oni lijevani iz kalupa.

Nevidljivi film kojim su premazani čini kristale pogodnijim za čišćenje i održavanje. Izrađuju se u raznim bojama. Najcjenjeniji i najskuplji kristali su, naravno, oni ručno rezani. Ista metoda koja se koristila stoljećima prije uz male izmjene koristi se i danas. Prvo se kristali ručno režu, zatim poliraju mramornom prašinom. Maleni tragovi nesavršenosti ovdje nisu nepoželjni, dapače, dokaz su autentičnog ručnog rada.

U interijerima je danas sve dopušteno, pa ako niste pobornik “kičastog” neobaroknog stila, razmislite o postavljanju velikog kristalnog lustera u minimalistički uređen prostor. Rezultat i dojam bit će izvanredni! Jednostavnost interijera dodatno će naglastiti nimalo jednostavan luster i obrnuto: sam će luster maksimalno pokazati sve svoje čari u minimalistički uređenom prostoru. Eventualno dodajte i stolnu ili podnu lampu u istom stilu, i to je to – nemojte pretjerivati. Kristalni lusteri danas se stavljaju u sve stambene prostorije: dnevne boravke, kuhinje, predsoblja i kupaonice.Maja Zovko, www.prozorudom.com

Swarovski najpoznatiji

Napoznatiji i najcjenjeniji kristali današnjice su Swarovski kristali iz Austrije, proizvođača koji usavršava tehnologiju proizvodnje i obrade kristala još od 1895. godine. Swarovski kristali poznati su po svojoj briljantnoj čistoći, kao izvorska voda, bez mrlja i nedostataka, sa savršeno rezanim plohama u stilu obrade dijamanata.

Možda ste propustili...

TEST: EINHELL TE-SW 18/610 LI-SOLO

Za čiste staze i sve površine oko objekta

MINI RUŽE : LJEPOTICE U MALOM FORMATU

I na najmanjem balkonu

LIFESTYLE H: RANILICA ZA DIJETE

Udobnost, sigurnost i praktičnost u dizajnu

Najčitanije iz rubrike