Osijek
MARATONSKA RASPRAVA O KOMARCIMA I IZVJEŠĆE GRADONAČELNIKA

Proračun Grada dobro se puni - u prvih
šest mjeseci 9,4 milijuna kuna u plusu
Objavljeno 29. rujna, 2014.
Osječane će razveseliti informacija da će Ružina ulica biti gotova do 20. listopada

Sedam sati rasprave oko pitanja i prijedloga vijećnika prethodilo je jučer, na 12. sjednici Gradskog vijeća, izvješću gradonačelnika Ivice Vrkića o rezultatima njegova rada u prvih šest mjeseci i izvršenju gradskog proračuna za prvu polovinu godine.

Gradonačelnik Vrkić u petominutnom je izlaganju iznio neke od najznačajnijih potpisanih projekata, a posebno je istaknuo onaj u vrijednosti 2,4 milijuna kuna u suradnji s Ministarstvom prosvjete pod nazivom “Osigurajmo im jednakost”, a kojim će 15 osječkih škola dobiti asistente u nastavi za učenike s posebnim potrebama.

S obzirom na to da se za raspravu vezano uz gradonačelnikovo očitovanje javilo tek troje vijećnika, Vrkić je zaključio kako je rasprava prošla ležerno te odlučio odgovoriti vijećniku Krešimiru Bubalu: “Kada su u pitanju projekti, onda kažete kako smo to sve od vas naslijedili. No ne kažete da ste godinu prije kraja mandata podigli kredite, a prva rata tih kredita dočekala je mene. Zadužio me 400 milijuna kuna.” No na te riječi Bubalo je iz klupe doviknuo: “Daj, što to pričaš”, na što je gradonačelnik naživciran otišao s govornice, poručivši kako onda više neće govoriti.

No razloga za živciranje gradska vlast ovaj put i nije imala, jer pokazatelji govore kako je proračun za prvih šest mjeseci s “viškom” od 9,4 milijuna kuna. Prihodi od poreza iznosili su 118 milijuna kuna, što je za sedam milijuna kuna više nego u istom razdoblju lani, iako je otplata kredita veća za 22,7 milijuna kuna.

Osječanima će biti zanimljiva i informacija potvrđena na sjednici Vijeća da će sanacija Ružine ulice biti gotova do 20. listopada. Gradsko vijeće također je usvojilo odluku da u završetak stanova u Umaškoj ulici za 60 stradalnika Domovinskog rata uđe uz pomoć sredstava Ministarstva branitelja. Također je najavljeno kako bi do kraja godine trebao biti riješen vlasnički odnos oko Gradske knjižnice sa Sveučilištem J.J.Strossmayera, a sve kako bi Grad mogao ući u projekt sanacije objekta na Europskoj aveniji u kojem se ta ustanova sada nalazi.

Vrkić je također najavio kako uz pomoć ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka dogovara dva kapitalna projekta za Osijek, a o kojima će progovoriti do Nove godine, ali i potvrdio kako Osijek sigurno dobiva novu toplanu. No zapravo najviše rasprave, i to gotovo četiri sata vijećničkog vremena, oduzela je rasprava o neočekivanoj invaziji komaraca, koja je proteklog vikenda zatekla ne samo Osječane nego i stručne službe.

Nefreteta Z.EBERHARD
HNS ostao bez vijećnice

Od jučer HNS u osječkom Gradskom vijeću ima jednu vijećnicu manje. Naime, s jučerašnjim danom iz te je stranke istupila Tea Mirošević Zubonja. “Razlog nije rad vijećnika u Gradskom vijeću, već moje osobno nezadovoljstvo radom HNS-a nakon 14 godina provedenih u redovima te stranke. No neću se prestati baviti politikom. HNS je dosta odmaknuo od onog narodnjaštva u koje sam se uključila prije 14 godina, a NS - reformisti za sada su najsličniji opciji koju zastupam i velika je vjerojatnost da ću postati njihov član. Neću opstruirati rad Gradskog vijeća i ne vidim razloga da budem u oporbi”, naglasila je Mirošević Zubonja.

GOGO optužuje i traži Đapićevu smjenu

Miroslav Šimić iz novoosnovane stranke GOGO jučer je prilično oštro napao predsjednika Gradskog vijeća Antu Đapića optuživši ga za namjerno dovođenje vijećnika u zabludu. “Od Ministarstva uprave tražit ćemo da ukine odluku Gradskog vijeća o koncesiji za gradska parkirališta na deset godina jer nas je Anto Đapić uvjerio da se koncesija mora potpisati na deset godina. No u aktima stoji da se 'može potpisati na ugovor do deset godina', što znači da taj rok nije obvezujući i da može biti i kraći. Zbog toga što je predsjednik Vijeća prekršio poslovnik i namjerno obmanuo vijećnike, tražimo njegovu smjenu s ove pozicije”, poručio je jučer Šimić.

dva kapitalna projekta

obećao je najaviti Ivica Vrkić do kraja godine

Možda ste propustili...

ZAVOD ZA HITNU MEDICINU OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Nacionalni dan hitne pomoći

Najčitanije iz rubrike