Regija
LIKA I RKVA

Predstavljanje knjige Gospićko-senjskog biskupa msgr. dr. Mile Bogovića
Objavljeno 29. rujna, 2014.

POŽEGA - U županijskoj vijećnici Ličko zavičajno društvo Vila Velebita organiziralo je predstavljanje knjige Gospićko-senjskog biskupa msgr. dr. Mile Bogovića “Lika i njezina crkva u prošlosti i sadašnjosti”.

Autora i knjigu u uvodu je predstavio prof. dr. sc. Josip Fajdić, predsjednik Vile Velebita, koji je istaknuo da ona predstavlja vrijedno djelo koje obrađuje crkvu u Lici, od njenih početaka, njen utjecaj na događanja i povijest Like te njenu sadašnjost.

- Knjiga je sažetak životne i znanstvene preokupacija biskupa Bogovića, a knjiga kronološki u nizu poredano zorno svjedoči o evoluciji crkvenog ustroja u Lici sve do današnjeg suvremenog doba. Tu se nikako ne može izbjeći logično prožimanje povijesti Like kao geografskog prostora, koji je od posebnog značaja za nacionalnu povijest, s poviješću njene crkve što je zacijelo temeljna paradigma ove knjige. I upravo zbog toga ova knjiga pruža uvid u brojne, gospodarsko-socijalne, ali i demografsko-jezične refleksije na crkveno ustrojstvo Like. Lička povijest bila je burna, a povijesna događanja u nekim razdobljima prema crkvi u Lici bila su nesklona, o čemu svjedoče u ovoj knjizi opisana brojna stradanja svećenika, redovnika i redovnica – istaknuo je Fajdić.

O knjizi su govorili i recenzenti prof. dr. sc. Željko Holjevac i prof. dr. sc. Ante Bežem te Ivica Mataija iz Državvnog arhiva u Gospiću, koji je knjigu i izdao u svojoj biblioteci „Prilozi za povijest Like“.AGM Kruna

Možda ste propustili...

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

Najčitanije iz rubrike