Regija
VELIKI PROJEKT NA PODRUČJU JEDINOG GEOPARKA

Park prirode Papuk kreće u
gradnju svog Geo-info centra
Objavljeno 29. rujna, 2014.

VOĆIN - Javna ustanova Park prirode Papuk pokrenula je niz projekata na području parka. Jedan od najvrjednijih je gradnja Geo-info centra u Voćinu. Projekt je ovo iznimne vrijednosti i korisnosti što potvrđuje ravnateljica Javne ustanove Kristina Kožić.

- Vrijednost projekta koji planiramo financirati iz fondova EU-a iznosi oko pet milijuna eura, a obuhvaća gradnju, opremanje i stavljanje u funkciju posjetiteljskog centra koji će pružiti turističko-edukativne usluge posjetiteljima, i to uvođenjem novih inovativnih metoda prezentiranja kako geološkog, tako biološkog i kulturno-povijesnog bogatstva parka. Ulaganja vrijedna više od 38 milijuna kuna u Geo-info centar, koji će biti sagrađen u prvom i jedinom hrvatskom geoparku, ovom će kraju dati mogućnost za razvoj i napredak. Park prirode Papuk 2007. godine postao je prvi hrvatski geopark, a još uvijek je i jedini - kaže Kristina Kožić. Projekt je podržalo resorno ministarstvo, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode te ga je uvrstilo u svoje prioritetne projekte te ga prijavilo Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a kao jedan od strateških turističkih projekata.

- U sklopu projekta predviđamo i kinodvoranu s 20-ak mjesta, suvenirnicu, kafić s terasom, internet-corner… Posjetitelji koji dođu individualno u obilazak Geo-info centra moći će unajmiti audiovodič pri obilasku. Također smo kroz ovaj projekt predvidjeli nabavu turističkog vlaka i bicikala na struju jer nam je želja povezati Geo-info centar s našim geološkim lokalitetom Rupnica. Povezivanje ta dva lokaliteta – Geo-info centra i Rupnice - u jedinstvenu ponudu daje velike mogućnosti za razvoj školskog i edukativnog turizma na tom području. Geo-info centar je jedinstven, originalan turistički projekt koji može dati veliki doprinos razvoju ratom pogođenog i slabije razvijenog voćinskog područja, razvoju Parka prirode Papuk, ali i cijele Slavonije, nastavlja Kožić te izdvaja nekoliko planiranih sadržaja Geo-info centra.

- Film u višedimenzionalnom kinu u kojem se putuje kroz vrijeme - priča kreće danas iz Voćina i ide unatrag sve do Velikog praska. Nakon što se pogleda film, posjetitelj ulazi u izložbeni prostor geologije u kojem se nalaze interaktivni stolovi na kojima će se prikazivati razne teme poput vulkana, potresa (posjetitelj će moći doživjeti potres ) i vrste stijena na Papuku. Posebno zanimljiva bit će projekcija planete Zemlje na velikoj kugli koja će lebdjeti u izložbenom prostoru. Nadalje ćemo imati tri niše atmosfere: podzemlje - špilja sa šišmišima (osjećaj da kraj posjetitelja lete šišmiši, čuju se zvukovi, osjeti se vlaga špilje); miocensko kopno – ulazak u svijet Papuka prije 23 milijuna godina u razdoblje miocena - jedinstveni doživljaj miocenskog nosoroga, sabljozube mačke, slonova s lopatastim kljovama; miocensko more – ulazak u miocensko podmorje Papuka i Panonskog mora – kraj posjetitelja će plivati Carcharodon, izumrla divovska morska psina miocenskog razdoblja. Posjetitelji će hodati kroz staništa Papuka, a na podu će se izmjenjivati razne vrste lišća kroz koje će hodati, čuti će se žubor vode i lelujati travnjačke biljke. Kulturno-povijesna baština prezentirat će značaj Papuka kao izvora hrane i oruđa bitnih za život, vidjet će život staklara i ratnika halštatske kulture iz starijeg željeznog doba – zaključuje priču o ovom projektu ravnateljica Kožić.

Vladimir GRGURIĆ

Posjetitelji koji dođu individualno u obilazak Geo-info centra moći će unajmiti audiovodiča

Možda ste propustili...

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

Najčitanije iz rubrike