Magazin
NOGOMETNI TJEDAN

Bacanje milijuna u vjetar
Objavljeno 27. rujna, 2014.

Novac. Mnogi će reći prokleti bili Feničani, koji su ga izmislili, a koliko to “prokletstvo” može biti stvarno, najlakše je vidjeti u - nogometu. Neću se sad baviti FIFA-inim i UEFA-inim načinom rada, kojim su se uvrstile među najprofitabilnije organizacije na planetu, a time gotovo posve ubile pionirski duh nogometa. Bavit ću se jasnim dokazima kako imati puno novca ne znači imati i isto toliko pameti.

Danas je sve u tom prokletom novcu. Mnogi se analitičari u najavama utakmica kao jednim od važnijih mjerila u usporedbi snage suparnika koriste financijskom vrijednošću pojedine momčadi. I onda kada pobijedi jeftinija momčad, nikad kraja čuđenjima.

PIJANI MILIJUNAŠI S BRITANSKOG OTOKA

Sport, nažalost, sve više preuzimaju brojači novca, kvazimenadžeri i treneri “laptopaši”, a sve je manje “šmekera” koji osjećaju dušu te igre. Takvi nikada neće upasti u zamku i suditi o kvaliteti momčadi po njezinoj cijeni. To nema nikakve veze s nogometom. Ma, to nema nikakve veze s mozgom. Stvoriti momčad, pravu momčad, mnogo je kompleksnije od bacanja silnih milijuna na pojačanja. Najbolji su primjeri “pijanih milijardera” na Otoku. Engleska je kolijevka nogometa, ali i gluposti kada su u pitanju klupske strategije. Najsvježiji primjeri su Tottenham, Liverpool i Manchester United. Tottenham je prošlog ljeta prodao Garteha Balea Realu i za to uprihodio silne milijune, koje je odmah “reinvestirao” u dovođenje “glasovitih” pojačanja, a sezonu završio na “sjajnom” šestom mjestu. U prijevodu, bacio je u vjetar više od 100 milijuna funti. Ovog ljeta u istu zamku upao je Brendan Rodgers, menadžer Liverpoola. Prodao je igrača kojeg je nemoguće zamijeniti, Luisa Suareza, dobio golemu odštetu i gotovo još toliki budžet od vlasnika kluba. Spiskao je ovog ljeta 150 milijuna funti za dvije pobjede na startu sezone i negledljiv nogomet. Manchester United, koji je s odlaskom Sir Alexa Fergusona (on je stvarao momčad, koju bi samo dopunio pravom kupnjom, nap.a.) u mirovinu, posve obezglavljen slupao je 200 milijuna funti u pojačanja i onda dobio pet komada u Leicesteru, čija momčad vrijedi valjda kao i ugovor Di Marije. Gdje je tu strategija? Ili valjda o tome nikoga nije briga. Međutim, to je jasan dokaz kako ipak “u novcu nije sve”. Treba imati ponešto i u glavi, pa, ako hoćete, i u gaćama.

LUTANJA U MAKSIMIRU

Sličan primjer imamo i u HNL-u. Dinamo već godinama luta u tom strategijskom dijelu. Nakon što im se “rodila” sjajna generacija domaćih igrača (Modrić, Edurado, Ćorluka, Vukojević i drugi), koju su znali oploditi masnim transferima, ali nikada ne do kraja na rezultatskom planu, počela su lutanja. Nestalo je strpljenja za stvaranje “novih Modrića” i novih transfera. Počeli su dovoditi legije stranaca vrlo sumnjive kvalitete (tu i tamo bi pogodili s ponekim), a zaustavljali razvoj svojih igrača. I nikada nisu otišli dalje od naslova prvaka Hrvatske. Netko će reći, uredno su prisutni u skupinama Europske lige ili rjeđe u Ligi prvaka, ali na europskom planu već dugo nemaju ozbiljniji rezultat. Za Dinamova ulaganja to je malo, premalo. Ispada da je trgovina važnija od rezultata. U toj sferi na samom početku bila je i Rijeka. Kada je Volpijev kapital tek ušao na Kantridu, dovodilo se svega i svačega, pa se dobrog dijela tih ugovora na Kantridi ni danas ne mogu riješiti. Plaćaju ljude po četvrt milijuna eura da im igraju za drugu momčad i slično. Ipak, s dolaskom Matjaža Keka Rijeka se posložila i stabilizirala u tom smislu. Kek ima kriterije, on ne luta, ali, nažalost, niti sam odlučuje o transferima, pa mu se dogodi da mu u posljednji trenutak prodaju jednog od najboljih veznjaka, Josipa Brezovca. Uglavnom, oni koji u ovim teškim vremenima novca imaju, ponašaju se po onoj - novac postoji zato da ga se troši, a da pri tome uopće nije važno kakav će biti konačni rezultat. I zato nogomet nije što je nekad bio. Sve je teže uživati u njemu...

Piše: Dalibor KELER

“BISERI” S POLJUDA
Čudni naputci NO Hajduka

Legendarni predsjednik Hajduka iz 70-ih godina prošlog stoljeća Tito Kirigin znao je reći: “Igrača se u nogometu stvara desetak godina, ali za dobiti dobrog nogometnog dužnosnika potrebno je 25 godina.” Koliko je istine u tome, mogli smo vidjeti ovih dana. Naime, NO NK Hajduk traži od trenera Igora Tudora još veću promociju mladih igrača kako bi se ostvarili transferi potrebni za normalno poslovanje kluba. Čisti apsurd, jer prema NO Hajduka ispada kako je za kvalitetnu promociju mladih igrača dovoljno puknuti prstima i već će u redu stajati kupci koji su spremni istresti milijune. To je zapravo samo novi uteg teškom bremenu koje Tudor nosi na Poljudu. Stalno nešto mora stvarati, stalno mu prodaju najbolje što stvori, a uvijek iznad sebe ima rezultatske ambicije. Da se ljudi iz NO Hajduka imalo razumiju u kompleksnost vođenja kluba poput Hajduka, nikada ne bi pred Tudora i ljude koji vode klub tako lakonski postavljali slične zahtjeve.

ĆIROMANIJA U ZADRU
Trči li “maratonac” posljednji krug?

Miroslav Ćiro Blažević vratio se u hrvatski nogomet i odmah izazvao tektonske poremećaje. Kad god se i gdje god pojavi “trener svih trenera”, prati ga ogromna medijska pompa. Sjećam se njegovog dolaska u Osijek u proljeće 2002. Kakva je to gungula bila. No, ako pozorno pratite Ćirine eskapade, vidjet ćete kako svagdje upotrebljava istu strategiju. Prvo na sva zvona traži od predsjednika kluba (uz njegovo zeleno svjetlo) isplatu zaostalih plaća jer time pridobije igrače. Onda upotrijebi još nekoliko štosova kako bi totalno opčinio igrače a onda počinje serija dobrih rezultata. Pitanje je samo koliko dugo će zanos trajati. Zadar se sa Ćirinim dolaskom preporodio, ali me baš zanima koliko će izdržati. Kada će Ćirina instant-revolucija početi jesti sama sebe. Slično euforičan početak bio je i u Zagrebu, pa je loše završilo. No, kako god, lijepo je da se Ćiro vratio jer se oko njega uvijek nešto događa, a to je reklama kakva treba HNL-u.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike