Osijek
RUGLO U SREDIŠTU VIJENCA IVANA MEŠTROVIĆA

Zapušteni “Šoping” - korov
na krovovima praznih lokala
Objavljeno 26. rujna, 2014.
Najveći napušteni objekt bio je mesnica i zelena tržnica, ali godinama zjapi prazan

Središte Vijenca Ivana Meštrovića među stanovnicima tog naselja poznatije je kao “Šoping” i zamišljeno je kao važno mjesto okupljanja, kupnje i razonode toga naselja.

Kako u okolnim velikim stambenim zgradama živi nekoliko tisuća ljudi, čini se logičnim da sadržaja neće manjkati, no prazni poslovni prostori i zapušteni objekti govore drukčije. Lokalci kažu kako najviše nedostaje mesnica, a valjalo bi, kažu, urediti i manju tržnicu.

Najveći napušteni objekt bio je upravo mesnica i zelena tržnica, ali godinama zjapi prazan. Čak se i dio zida urušio, ali je popravljan, a jedino što na njemu radi je bankomat.

- Sve je zapušteno i, izuzmemo li nekoliko uređenih prostora, izgleda katastrofalno. Na krovovima raste korov, čak i stabla, sve je prljavo, išarano, neuredno... Živim u neposrednoj blizini, sve ovo svaki dan gledam s prozora i, na žalost, jedino vidim kako naš “Šoping” propada - rekao nam je čitatelj s Vijenca.

Slično priča i Đorđe Jorgić, s kućnog broja 14, koji priželjkuje oživljavanje tog prostora.

- Tu se skupljaju klošari i pijanci i zbilja je užasno. U velikom napuštenom prostoru nekada je bila mesnica, a sada taj prostor očito nitko ne želi naseliti. Nezgodno je i u večernjim satima, kada na klupama bude sumnjivih tipova, previše alkohola i buke, a više je puta intervenirala i policija. Mnogo je neiskorištenih prostora, prava je to šteta za ovakvo naselje. Živim tu 20 godina i pamtim vremena kada je bilo mnogo bolje i sadržajnije. Sada bi nam najviše koristila jedna dobra mesnica - kaže Jorgić.

Ivan SEKOL
Nedostatak novca

Davor Slivka, predsjednik Gradske četvrti Tvrđa, rekao je kako je 14 lokala u vlasništvu Grada, a ostali su u privatnom vlasništvu. “Teško je s privatnicima naći zajednički jezik kada pričamo o održavanju i izgledu objekata. Naravno da nismo zadovoljni 'Šopingom' i htjeli bismo da izgleda drukčije. Tražili smo od Unikoma čišćenje i uklanjanje korova s krovova, što će se učiniti opet. Na žalost, nemamo novca temeljitije se posvetiti tom prostoru, koji je dobro zamišljen i imao je smisla. Sada je izgubio prvobitni smisao, koji mi želimo vratiti. Od Grada sam tražio uređenje dijela površina uz zgrade, jer tamo ima dovoljno natkrivenog prostora za razne sadržaje, čak i za tržnicu”, kaže Slivka.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike