Regija
VELEUČILIŠTE U POŽEGI

Četvrta međunarodna konferencija Vallis Aurea
Objavljeno 20. rujna, 2014.

POŽEGA – Veleučilište u Požegi domaćin je 4. Međunarodne konferencije Vallis Aurea, koju organizira s Vienna University of Technology i Danube Adria Association iz Beča.

– Na ovaj način možemo pridonijeti regionalnom razvoju, a ove godine svakako je napredak i potpisivanje ugovora o suradnji s DAAAM-om te pokretanje izdavanja znanstvenog časopisa koji bi izlazio dva puta godišnje, a objavljivao bi radove iz područja društvenih i tehničkih znanosti – istaknuo je v.d. dekana Veleučilišta, dr. sc. Dinko Zima, koji dodaje da su i ove godine prijavljeni autori iz zemalja regije i Rumunjske, a do sada su nazočili i autori od Velike Britanije, Poljske do Rusije. Suorganizator i uvodničar konferencije, prof. dr. sc. Branko Katalinic iz Beča, rekao je da će ove godine istaknuti sve pogreške koje činimo u razvoju i zašto činimo te pogreške te što možemo očekivati u sljedećem razdoblju.

– Ako pogledamo civilizaciju i pokušamo je opisati, onda postoji samo jedna riječ - globalizacija, sljedeća riječ koja dolazi je egoizam i pohlepa. Svi problemi koje imamo dolaze iz pohlepe. Neke su zemlje napravile velik iskorak u razvoju tehnologije, ali ne žele da se svijet ravnomjerno raspoređuje i ljudi ravnomjerno žive, nego egoistično to žele iskoristiti, kao i mnogo puta u povijesti – kaže prof. Katalinic, koji dodaje da danas na nas dominantno utječu dvije stvari, virtualnost i „sveti Google“.

– Svi mi nešto tražimo na internetu i uzimamo podatke kao ispravne i na osnovi toga rasuđujemo. Jesu li ti podatci ispravni ili su podvaljeni, morali bismo znati proces kako se do tih rezultata došlo. Zbog toga vidimo da sada postoje razlike između onoga što se predviđa i onoga što se događa. Zato što smo nešto podcijenili, nešto precijenili, uzeli nešto što nije bitno, a taj rezultat dobivamo preko „svetog Googla“. Zbog toga se moramo vratiti, i to putem koji nam nitko ne može pokazati, moramo ga naći sami, moramo sami naći rješenja - naglasio je.(AGM Kruna)

Možda ste propustili...

ODJEK IZBORA NA LOKALNOJ RAZINI

Nikolić: Morat će biti bolja suradnja

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

BARANJSKA BICIKLIJADA

U subotu starta 8. Deer & Bike

Najčitanije iz rubrike