Regija
SLAVONSKA EPARHIJA U PAKRACU

Ustoličen četvrti slavonski episkop Jovan
Objavljeno 16. rujna, 2014.

PAKRAC - Svečanošću ustoličenja novog episkopa Jovana proteklog vikenda u Pakracu, Slavonska eparhija dobila je novog episkopa. Eparhija na ovom području postoji od 1697. godine kada je osnovana Pakračka eparhija, koja je od 1952. godine teritorijalno znatno proširena na regiju i dobiva ime Slavonska eparhija, a Jovan je četvrti episkop. Arhijerejsku liturgiju predvodio je Njegova svetost patrijarh g. Irenej, zajedno s brojnim episkopima Srpske pravoslavne Crkve. Ustoličenje je održano u Sabornom hramu Svete Trojice, koji je podignut 1768. godine.

Ustoličenju su nazočili brojni predstavnici vjerskih zajednica iz Hrvatske, požeški biskup dr. Antun Škvorčević, đakovački biskup Đuro Hranić te politički i državni predstavnici Republike Srbije i Republike Srpske. U ime vlade Srbije, nazočio je prvi potpredsjednik Vlade Ivica Dačić te predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Svečanosti je nazočilo i približno 2000 vjernika s područja cijele bivše Jugoslavije.

Episkop Jovan Čulibrk rođen je 1965. godine, u Zenici, studirao je književnost u Banjoj Luci, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao južnoslavenske jezike i književnost. Teologiju je studirao u Beogradu te diplomirao na Duhovnoj akademiji u Srbinju. Zamonašio se 1993. u Cetinjskom manastiru, dobitnik je nekoliko društvenih priznanja i nagrada, te nagrade „Golda Meir“ u Jeruzalemu. Bavi se rock i pop-glazbom. Magistrirao je u Jeruzalemu na historiografiji holokausta u Jugoslaviji.(AGM Kruna)

Možda ste propustili...

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

Najčitanije iz rubrike