Regija
MINUS ĆE POKUŠATI POKRITI ŠTEDLJIVIJIM POSLOVANJEM

Porezna reforma Našicama uzima tri milijuna kuna, a Đurđenovcu pola milijuna kuna
Objavljeno 16. rujna, 2014.

NAŠICE - Najavljena nova porezna reforma koja će rezultirati povećanjem netoplaća radnika, posebno onih s visokim primanjima, izravno će utjecati, i to negativno, na punjenje županijskih, gradskih i općinskih proračuna. Naime, povećanjem neoporezivog dijela plaće i promjenom poreznih razreda smanjit će se priljev sredstava lokalne samouprave koji se izdvaja iz poreza na osobni dohodak, ali i prireza. Drugim riječima, poreznim izmjenama lokalna samouprava ostaje u minusu. Koliko će konkretno porezna reforma utjecati na lokalne proračuna na području Našica i okolice još nije konkretno utvrđeno. Procjene je za sada iznio gradonačelnik Našica i načelnik općine Đurđenovac, dok načelnici Feričanaca, Podgorača i Donje Motičine nisu precizirali gubitak u općinskim proračunima. Našice iz proračuna gube najviše, oko 3 milijuna kuna na godišnjoj razini, a Općina Đurđenovac 500.000 kuna.

Prema riječima gradonačelnika Krešimira Žagara, Našice će ostati će bez velikog dijela svojih prihoda, jer se, kako kaže, radi o najizdašnijem porezu na lokalnoj razini. Porezna reforma bitno ugrožava standard građana i narušava kvalitetu življenja koja se osigurava novcem iz gradskog proračuna.

- Najavljena reforma građanima će omogućiti nešto veće plaće, no istina je da će radnici s malim plaćama imati minimalno povećanje, dok će oni s vrlo visokim plaćama imati i najviše koristi, pa se postavlja pitanje koliko je ta mjera razumna i pravedna. Zbog ovakve reforme ugrožene su investicije i društveni život grada, jer u pitanje dolazi sufinanciranje vrtića, sportskih i kulturnih udruga, a upitna su i dva milijuna kuna socijalnih davanja građanima - izjavio je za medije Žagar i dodao kako nije rješenje povećavati prirez, komunalnu naknadu i cijenu vrtića kako bi se pokrila razlika u proračunu.

Đurđenovački načelnik Hrvoje Topalović istaknuo je kako ova porezna politika najviše udara lokalnu samoupravu i građane. Za sada očekivani minus od 500.000 kuna u proračunu namjerava se pokriti mjerama štednje.

- Pokušat ćemo uštedama što je moguće više sanirati ovaj gubitak, ali ako to bude bilo nemoguće, morat ćemo ići i na određena poskupljenja. No, još uvijek vjerujem da ćemo s našim uštedama uspjeti izbjeći poskupljenja. Ako je Vlada već htjela pomoći, trebala je to učiniti smanjenjem stope PDV-a. Bilo bi to manje prihoda u državni proračun, ali bi to građani konkretno osjetili. Na ovaj način država je svoje prihode povećala, a osiromašila lokalnu samoupravu – zaključio je Topalović.

I u Općini Feričanci nisu skloni povećanju općinskog prireza, a kako ističe načelnik Antun Glavaš, pokušat će zadržati nivo izdvajanja za vrtić, prijevoz srednjoškolaca, studentske stipendije i socijalni program. Ni Općina Podgorač neće smanjiti standard građana.

- Ići ćemo u štednju, a potrebna sredstava za investicije, socijalna davanja, vrtić, stipendije i srednjoškolce, nadoknadit ćemo iz nekih drugih pozicija i stavki u proračunu - rekao je podgorački načelnik Goran Đanić.S.Fridl

MANJE NOVCA ZA PROJEKTE

Poreznu reformu ne odobrava ni načelnik općine Donja Motičina. “Smanjenje poreznih prihoda utjecat će na smanjenje plaća u općinskoj upravi te izdvajanja udrugama. Ostat će i manje novca za projekte i razvojni program”, rekao je načelnik Željko Kovačević.

Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

Najčitanije iz rubrike