Regija
ERGO KLAMERICE I CHROMOS SVJETLOST

Tvrtke iz Lužana pronašle recept
za dugotrajan uspjeh: Važna je
tehnologija, ali i zadovoljstvo radnika
Objavljeno 16. rujna, 2014.
Imaju tražen i kvalitetan proizvod, moderne hale, ulažu u novitete

SLAVONSKI BROD /LUŽANI - Dvije relativno male tvrtke iz Lužana, mjesta pokraj Slavonskoga Broda, pozitivni su primjeri hrvatskoga gospodarstva. Unatoč šestogodišnjoj recesiji, oni proširuju proizvodnju i otvaraju nova radna mjesta, a u tome im pomažu i sredstva iz europskih fondova. Tvrtka Ergo klamerice iz Lužana postoji četiri desetljeća, a jedina u Hrvatskoj proizvodi čelične klamerice za građevinsku industriju (dužine do 200 mm). Uz novu halu sagrađenu prema najnovijim zahtjevima ekologije, toplinske i zvučne izlolacije, površine 1500 četvornih metara, cjelokupnu proizvodnju klamerica, zajedno sa skladišnim prostorom, povećali su na približno 4000 četvornih metara, a kako bi bili još konkurentniji i ekološki prihvatljiviji, u novu su liniju uložili 205 tisuća eura s 80-postotnim udjelom europskog novca. Do sada su proizveli 1500 raznih vrsta klamerica, a patentirali su i posebna kliješta za vezanje vinograda. Vlasnik Zvonimir Ergović proglašen je najboljim malim hrvatskim izvoznikom u 2011. godini. Posljednjih deset godina izvoze, a iz njihovih pogona svakih nekoliko dana otprema se 20 tona čeličnih klamerica u razne krajeve svijeta, gdje su vrlo tražena roba. Zadovoljstvo činjenicom da više od 90 posto proizvedenog odlazi u 22 zemlje svijeta - u Europi te Sjevernoj i Južnoj Americi, ali i u Egipat, Saudijsku Arabiju itd., direktor ne krije.

- Ponosni smo i zadovoljni uspjehom, no iza toga stoji izniman rad - navodi Ergović.

Tvrtka danas zapošljava 56 radnika, a u prvom polugodištu ostvarila je 13,5 milijuna kuna prometa, što je povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 20 posto. Uspjehu pridonose i ekološki sve prihvatljiviji proizvodi (Eko 4 Eko), do kojih su došli osuvremenjivanjem stare proizvodnje novom tehnologijom koja manje zagađuje. Uvjeti rada su poboljšani, posebice uz novu proizvodnu liniju, kupljenu uz potporu europskog novca.

Iz istog će se izvora financirati značajan iznos i u novi suvremeni pogon tvornice Chromos svjetlost Lužani, za proizvodnju boja i lakova. Veliki investicijski projekt kreće od jeseni na površini od 800 četvornih metara, a završetak gradnje predviđen je za kolovoz 2016. godine.

- Ukupna vrijednost iznosi 17,5 milijuna kuna. Od toga se 6,7 milijuna financira sredstvima EU-a, a ostatak iz vlastitih sredstava - kaže komercijalni i financijski direktor Chromos svjetlosti, Ivan Majstorović.

Projekt prepostavlja zapošljavanje novih 16 radnika na postojećih 150, koji također redovito primaju plaće, regrese, božićnice, uskrsnice.

Zadovoljstvo zaposlenih, kao i ulaganje u nove tehnologije, jako je važno, razmišljaju poslodavci u obje tvrtke, a uspjeh onda sam dolazi.

Marija RADOŠEVIĆ
Najvažnije da je plaća redovita

Davor Matković pet godina radi u Ergo klamericama i prezadovoljan je, iako se radi u smjenama. “Radim u proizvodnji i na održavanju. Nije teško, a protiv buke nosimo štitnike. Najvažnije je da plaća dolazi redovito, a dobivamo i regres, božićnicu, uskrsnicu...” Zaposlenik Željko Pavoković pak očekuje i povišicu, jer posla svakim danom, kaže, ima sve više.

Možda ste propustili...

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

UGODAN POSJET STUDENCU U LADIMIREVCIMA

Kada skoknu do svoje trgovine, ni kuću ne zaključavaju!

Najčitanije iz rubrike