Regija
NA OTVORENJU REPLIKE KOZARČEVE KUĆE BILA I NESVAKIDAŠNJA GOŠĆA NADA PETRINOVIĆ

Kao djevojčica živjela u kući Ivana Kozarca
Objavljeno 13. rujna, 2014.

VINKOVCI - Replika kuće Ivana Kozarca svečano je otvorena u četvrtak, 11. rujna, a među gostima bila je i Nada Petrinović koja je došla vidjeti kuću u kojoj je provela djetinjstvo. Ispričala nam je kako je to bilo dok je živjela u kući Ivana Kozarca kao četverogodišnja djevojčica.

- Pamtim puno toga vezano uz ovu kuću. Oca su mi odveli i nikad ga više nisam vidjela, ali sam imala predivno djetinjstvo u toj kući. Živjeli smo mama, sestra i ja, poslije se mama preudala, a rodio mi se i brat u toj kući Krunoslav Tomašević i bili smo jako vezani uz kuću. Tu smo išli u školu, a 1951. godine smo otišli u Zagreb. Do odlaska u Zagreb u ovoj kući naučila sam voziti bicikl, plivati, u toj kući je bio prekrasan veliki vrt u kojem smo pomagali mami. Pamtim veliki orah, kad sam došla posjetiti kuću, odmah sam gledala postoji li taj orah, no nažalost nema ga više. Kao sedmogodišnje dijete pred školu uhvatila sam se za granu oraha jer nije bilo ljuljački i ja sam se ljuljala. Grana je pukla i ja sam slomila nogu te sam završila u bolnici - prisjeća se gospođa Petrinović.

Ono što budi posebne osjećaje je vrijeme vezano uz blagdan Uskrsa.

- Sjećam se predivnih Uskrsa, gnijezda kako su se nekad radila u vrtu, a mama ih je uvijek premještala na drugo mjesto.U jutro kad smo ih išli tražiti, nismo ih mogli naći jer su bila skrivena po toj velikoj bašči. Uvijek su bili mali pokloni, no nama djeci puno su značili - prisjeća se Nada.

Kao i svako domaćinstvo, obitelj Petrinović imala je patke i guske koje su odlazile na Bosut i svake večeri se vraćale.

- Kad sam saznala da se ova kuća ruši, bila sam ogorčena na Vinkovčane što su to dopustili, pogotovo je moj brat bio ogorčen jer je u toj kući rođen. Sad kad sam vidjela kuću, prvo sam pomislila da to neće više biti ona kuća koju sam znala, međutim, lijepo je uređena. Vinkovci su dobili objekt koji će zasigurno obogatiti kulturnu ponudu - istaknula je Nada Petrinović.M.Kokaj

Najčitanije iz rubrike