Regija
JOŠ JEDNA “UZALUDNA” ŠKOLA U PODCRKAVLJU

Grade školu za 600
učenika, a imaju ih 200
Objavljeno 13. rujna, 2014.
Uz nedovršenu školu grade dvoranu vrijednu oko 3,5 milijuna kuna?!

PODCRKAVLJE - Nakon dvije godine zakašnjenja u Podcrkavlju je konačno počela gradnja sportske dvorane uz nedovršenu novu školu, koja je još pretprošle godine trebala otvoriti vrata za 200-tinjak učenika. Sedam radnika vinkovačke tvrtke Watmont već gotovo dva mjeseca gradi dvoranu vrijednu oko 3,5 milijuna kuna, koja bi trebala biti završena za godinu dana. No to ništa ne znači za školu koja je u sve lošijem stanju. Što će na kraju biti s novom školom, kako će će se rasplesti problem vezan uz izvođača, često prozivanu građevinsku tvrtku Feniks, načelnik općine Tomislav Trtanj, nema odgovor. “Priča se kako su sva sredstva za školu povučena (oko 6,5 milijuna kuna) i da zbog toga nitko ništa ne dira. Završetak nije ni blizu, a gdje je u tom slučaju novac, nitko ne zna. Za nastavak radova navodno će se ugovor sklopiti izravno s podizvođačima koji su i dosad sve radili”, navodi načelnik. No podizvođači su, kako je doznao, s nedovršene građevine poskidali instalacije, prozore, i sve što se dalo jer im navodno odrađeno nije plaćeno, pa novu školu, obraslu korovom, sve više nagriza vlaga, otpada žbuka.

Na pitanje tko je kriv odgovora nema ni brodski gradonačelnik Mirko Duspara. “Nova škola u Podcrkavlju samo je još jedan dokaz neracionalnog trošenja sredstava. I tu se krenulo naopako, kao i u Ruščici, a nije ni čudo jer je radila ista ekipa. A kada se došlo do 70 posto izgrađenosti škole, utvrđeno je kako su sve instalacije (grijanje, struja, voda) u sportskoj dvorani, za koju se tada tek raspisivao natječaj. U međuvremenu, tvrka koja radi, Fenix, zapada u poteškoće i ne može školu završiti, no na natječaj dobije gradnju dvorane (od drugog ministrastva - regionalnog razvoja, nap. a.). Kada sve bude završeno, škola nema uvjete za osamostaljenje jer nema dovoljan broj djece - ukupno je, naime, 160 djece od 1. do 8. razreda u 12 sela”, navodi Duspara. Upire prstom u županijskog pročelnika za prosvjetu Vladimira Štefaneka i bivšeg načelnika općine Miroslava Jarića, koji su, kaže, napravili školu sto metara od buduće brane jezera. To je, smatra Duspara, iduća afera koja će biti i veća nego ruščička.

Ministarstvo regionalnog razvoja, raskinuvši ugovor s Feniksom, na natječaju je posao povjerilo vinkovačkoj tvrtki Watmont. Vezano uz proljetos najavljeno premještanje instalacija pročelnik Štefanek kaže da od Ministarstva očekuje odgovor s najnovijim podacima.

I dok nova nedovršena škola propada, mališani podcrkavačkog kraja od 1. do 4. razreda i dalje idu u staru, sredstvima Grada i Općine donekle obnovljenu školu, a stariji učenici autobusom odlaze u matičnu školu “Blaž Tadijanović” u Podvinje.

Marija RADOŠEVIĆ

Tomislav Trtanj

načelnik općine

Ministarstva šute

Općina, koja je kupila zemljište za gradnju škole i platila projekt, ima obvezu sagraditi pristupnu cestu do nove škole, a načelnik Trtanj tvrdi da novac na računu stoji već dvije godine, no čekaju izvršavanje obveza izvođača radova. “Izravan krivac za sve je Ministrastvo obrazovanja, koje nije vodilo računa o izvođaču radova. Prvi put kada nije poštovan rok gradnje trebali su raskinuti ugovor. Što je najgore, nemamo nikakvih službenih informacija iako šaljemo upite nadležnim ministarstvima”, rekao je načelnik i sam se čudeći gradnji škole za 600 učenika premda ih je tri puta manje na podcrkavačkom području.

Školu grade

100 m od buduće brane na jezeru, kaže Duspara

Najčitanije iz rubrike