Magazin
TOMISLAV TOLUŠIĆ

Vladine mjere prouzročit će poskupljenja za građane
Objavljeno 13. rujna, 2014.

Na sjednici Vlade ministar financija Boris Lalovac izvijestio je o izvršenju proračuna u prvom polugodištu. Manjak je iznosio 8 milijardi kuna. I sedmi je mjesec bio slab, ali su u kolovozu prvi put ove godine prihodi premašili rashode.

- Vidite što znači malo bolje povećavanje gospodarskih aktivnosti, što to znači za jačanje javnih financija, što znači i turizam, a što znače cjelokupne ove mjere Vlade koje idu u rasterećenje gospodarstva, u rasterećenje građana. To je jedini ispravan put, gospodarski rast, i da onda on dovede do stabilnosti javnih financija - rekao je ministar Lalovac.

Pozitivan doprinos dale su i lokalne samouprave, čiji su prihodi bili u plusu, rekao je Lalovac koji smatra da zbog toga ima prostora za najavljenu reformu poreza na dohodak, no koja će ostaviti lokalne samouprave bez dijela novca.

- Kada gledamo lokalne jedinice, one su prvih 6 mjeseci bile u plusu milijardu kuna, tako da tu svakako postoji prostora da se krene u ove najavljene mjere poreza na dohodak - kaže Lalovac.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić međutim upozorava da treba gledati prihode lokalnih samouprava na godišnjoj razini, a ne jedan mjesec te da nemaju sve jedinice lokalne samouprave prihode u plusu.

- Ne znam s kolikim plusom posluje Grad Zlatar koji je definitivno u dubiozama, država ga je spašavala od bankrota. Hrvatska Kostajnica, Omiš, Metković, pa vjerojatno i Split i drugi gradovi bit će u minusima na kraju fiskalne godine. Je li netko poslovao jedan ili dva mjeseca u plusu ili minusu, ja mislim da bi i običan učenik u srednjoj ekonomskoj školi trebao znati da se gleda cijela godina, a ne jedan mjesec - rekao je Tolušić.

Dok su iz pojedinih većih gradova poručili da poskupljenja za građane neće biti, Tolušić smatra da će se to negdje ipak dogoditi.

- Ja i dalje tvrdim da će nažalost neizbježno doći do povećanja određenog dijela poreznih opterećenja, onih koje mogu napraviti lokalne samouprave. Županije to ne mogu, one nemaju mogućnost prireza, ali će nažalost doći do rezanja projekata koji su u provedbi ili koji se pripremaju za EU fondove i ostale fondove koji su nam na raspolaganju - zaključio je Tolušić. (I.S.TROHA / MEDIA SERVIS)

Možda ste propustili...

PROF. DR. SC. PERO MALDINI POLITOLOG I SVEUČILIŠNI PROFESOR IZ DUBROVNIKA

Posljednje priopćenje i upozorenje Ustavnog suda nema utjecaja na formiranje vlasti

POSTIZBORNA PRESLAGIVANJA (I)

Sigurna opcija za nesigurna vremena

LJILJANA ŠKRINJARIĆ PSIHIJATRICA I PSIHOTERAPEUTKINJA

Napadaj panike znak je da organizmu treba pomoć

Najčitanije iz rubrike