Kultura
NOVI STATUT HRVATSKOG NARODNOG KAZALIŠTA

Intendant osječkog HNK od sada ne mora biti hrvatski državljanin
Objavljeno 10. rujna, 2014.

OSIJEK - Kazališno vijeće Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku ovoga je tjedna konačno potvrdilo novi Statut te kuće koji je, prema prvotnom roku, trebao biti donesen još prije gotovo pet mjeseci.

Naime, nakon što je Miroslav Čabraja u veljači izabran za vršitelja dužnosti intendanta, Statut je trebao biti donesen u roku od 60 dana.

"Novi Statut bio je potreban zbog usklađivanja s odredbama novog Zakona o kazalištima. Bivši intendant, a sada pravnik u Kazalištu Božidar Šnajder i ja sastavili smo ga u predviđenom roku, no osnivači i vlasnici, Grad Osijek i Osječko-baranjska županija, tražili su da ga pregledaju. Njihovo unošenje izmjena malo se odužilo, došlo je ljeto i sve se prolongiralo. Sada je napokon održana sjednica KV-a na kojoj je Statut usvojen. Sad još ide na formalno usvajanje Gradskom vijeću Osijeka i Županijskoj skupštini", objašnjava Čabraja. Ističe kako su njime regulirana sva pitanja koja do sada nisu, ili nisu bila dovoljno jasna, a unijeli su i niz izmjena koje od njih traži pravna regulativa Europske unije, čija je članica u međuvremenu postala Hrvatska.

"Možda i najveća i najzanimljivija novina jest da intendant više ne mora biti građanin Hrvatske s valjanim dokumentima. On može dolaziti s bilo kojeg područja Europske unije, samo mora imati valjanu potvrdu da bar korektno razumije i govori hrvatski jezik. Isto se odnosi i na ostale rukovodeće funkcije, poput ravnatelja Opere ili Drame. Također, u Statut smo unijeli odredbu kako svi kandidati za ta mjesta moraju imati potvrde o nekažnjavanju, kako bismo dodatno osigurali da je riječ o građanima bez mrlje u životu i karijeri", napominje Čabraja. T. Levak

Možda ste propustili...

VINKOVAČKA GRADSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA

Otvoren 6. Festival dječje knjige

PREMIJERA U DJEČJEM KAZALIŠTU BRANKA MIHALJEVIĆA

“Četiri čudesne nezgode” voljet će i djeca i roditelji

DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA OBJAVILO REZULTATE NATJEČAJA

Poznati finalisti za nagradu “Anto Gardaš”

Najčitanije iz rubrike