Dome slatki dome
SAVJET

Kako najlakše skinuti tapete
Objavljeno 4. rujna, 2014.

Želite promijeniti tapete, ali najprije treba stare skinuti sa zida. Teorijski, to je veoma lak posao. Samo namočite zid da otpusti ljepilo, nađete spoj i lagano ih zgulite. Ali u praksi to baš i nije tako. Način na koji ćete taj posao kvalitetnije, ako ne i mnogo lakše, obaviti zahtijeva određene pripreme te određena sredstva i alat.

Obične papirne tapete bilo je lako skidati kada se namoče vodom, ali u novije vrijeme imamo plastificirane vinil-tapete, koje su dizajnirane tako da ne upijaju vodu (to ih čini perivim) te ih je teže ukloniti. Zato trebate napraviti rupice i oštećenja na površini tapeta kako biste omogućili ulazak vode u njih.

U tu svrhu mogu poslužiti skalpel, čelična četka ili špahtla, no mnogo bolja opcija je spravica za bušenje tapete jer njome nećete oštetiti zid ispod, a i znatno brže će odraditi posao. Na tržištu postoje i parni uređaji za skidanje tapeta, koji su definitvno najdjelotvorniji, ali s obzirom na cijenu nisu nešto što vam je prijeko potrebno u kućanstvu. Kada ste završili bušenje tapeta, natopite ih otopinom tople vode i octa. Možete upotrijebiti i namjenska sredstva za skidanje tapeta. Tako namočene tapete ostavite da odstoje 30 minuta. Nakon 30 minuta tapeta bi se trebala moći skinuti.(J.Kn.)

Možda ste propustili...

MINI RUŽE : LJEPOTICE U MALOM FORMATU

I na najmanjem balkonu

LIFESTYLE H: RANILICA ZA DIJETE

Udobnost, sigurnost i praktičnost u dizajnu

Najčitanije iz rubrike