Osijek
MALI, ALI HRABRI

Prvi dan u vrtiću: Mamice, ne plači, kad se naigram s prijateljima i ručam, ići ću kući
Objavljeno 1. rujna, 2014.
Svako dijete mora proći fazu navikavanja na jaslice ili vrtić, no suze najčešće brzo zamijeni smijeh

Jučer je u 26 osječkih vrtića i jaslica krenulo oko 2700 mališana, a među njima nekima je to bio prvi susret s ovom ustanovom.

Tako je u Dječji vrtić Jaglenac, između ostalih, jučer krenuo i trogodišnji Gabriel, kojega su roditelji upisali na poludnevni boravak, kako bi se družio sa svojim vršnjacima i prijepodne proveo u zabavi, igri i učenju. No, roditelji ovog dječačića priznaju kako je polazak u vrtić bio veća trema njima nego mališanu te kako je nervoza, osim njih, držala i bake i djedove, pa čak i pradjeda.

- Iako imamo baka-servis, željeli smo da se Gabriel druži i igra s vršnjacima, a vrtić smo mu predstavili kao višesatnu igraonicu. Kako sve ne bi doživio previše traumatično, upisali smo ga na program bez ručka i spavanja, a nadamo se da će mu se svidjeti, iako je ovdje mnogo uplakanih mališana. Žao nam je i što sustav ne dopušta da se s djetetom ostane bar pola sata, ili sat vremena, dok se dijete ne zaigra i opusti uz roditelja. Vjerujemo i kako bi razdvajanje tada bilo prirodnije i lakše, kaže nam Gabrielov otac Miroslav.

Tako je Gabriel u Jaglenac stigao 10 do 8 u zagrljaju svoje omiljene plišane igračke, a ispred njegove žute sobe već ga je čekao mali ormarić s njegovim imenom i cvijetom, kao njegovim znakom po kojem može prepoznati koja vratašca treba otvoriti. Mali šok svakako je bio susret s nekoliko uplakanih djevojčica, iako tete tvrde da prvih dana svi plaču i prolaze procese tugovanja za roditeljima. No, odgojitelji priznaju da su osim dječjih jučer pale i brojne roditeljske suze zbog prvog rastanka.

- Važno je i koliko ste dijete pripremali za vrtić i pričali mu o onome što ovdje može očekivati. Upravo zato smo mi prošlog tjedna, još dok vrtić nije radio, došli na dane otvorenih vrata, kako bi Gabi vidio sobu u kojoj će biti i upoznao tetu s kojom će ostati - objašnjava njegov otac.

U vrtićku skupinu s njim je jučer krenula i malena Lucija, a kako njezini roditelji već imaju iskustva s ovim vrtićem, jer ga polazi i njihova starija kći, Lucija je o igri u vrtiću već sve čula od seke.

- Sada nas je najviše strah onoga što ćemo čuti u tri sata, kada dođemo po nju. Ako joj se svidjelo, htjet će u vrtić i sutra, ali ako nije, onda ćemo imati plakanje - zabrinuto nam je priznala Lucijina majka.

Po Gabriela su roditelji došli u pola 12 kada je bilo i njegovo vrijeme za odlazak kući. Dočekao ih je u suzama, razočaran što je izgubio omiljenu igračku i što ga je mama ostavila. No, pohvalio se da je jeo jabuku i igrao se vlakića. Iako je, dok je obuvao patikice, tvrdio kako više nikada neće doći u vrtić, pri izlasku se ipak predomislio i pristao na dolazak i sutra.

Jedan je dječak, pak, u vrtiću u središtu grada ovako tješio svoju uplakanu mamu: “Mamice, ne plači, kad se naigram s prijateljima i ručam, ići ću kući”.

Nefreteta Z. EBERHARD
ZAŠTO JE DOBRO DA DIJETE IDE U VRTIĆ

Osim socijalizacije, za djecu je, prema riječima odgojitelja, jako važno i da se druže upravo sa svojim vršnjacima.

- Jako je dobro da su djeca među vršnjacima. To je poticajno okruženje gdje djeca usvajaju nove sadržaje. Važno je da se roditelji bave svojom djecom, ali vrijeme koje provedu sa svojim vršnjacima je nezamjenjivo i nenadoknadivo. I upravo je zato važno da idu u vrtić, objasnila nam je jedna od odgojiteljica u DV-u Jaglenac.

Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

PETAK I SUBOTA

Pomozite, darujte krv

Najčitanije iz rubrike