Autoglas
ZANILJIVA TURISTIČKA INSPEKCIJA

Jesu li toaleti na putu do mora čisti ili prljavi?
Objavljeno 2. rujna, 2014.
Ako naftaši već naplaćuju skuplje gorivo na autocestama, pružaju li i odličnu uslugu kada morate “otići na ono mjesto”?

Kada ste samac koji juri prema moru, onda nećete primijetiti ovaj bitan servis jer ćete se sjuriti bez zaustavljanja do svojeg omiljenog mjesta na obali.

No kada putujete s obitelji, bit ćete prisiljeni stati i nekoliko puta prema moru, posebno ako imate malu djecu, kako bi se suputnici osvježili i koristili se uslugom i mjestom na koje i car ide pješice. Riječ je o toaletima na benzinskim postajama na putu prema moru! Inspekciju higijenskog stanja toaleta na benzinskim postajama obavio je web-portal VidiAuto.com, čiji su se novinari po kolovoškoj vrućini, u vrijeme smjene turista, zaputili iz Zagreba prema jugu.

Ima prostora za poboljšanje

Na osam je mjesta provjereno: kakva je čistoća toaleta, ima li sapuna i toaletnog papira, rade li svi WC-i, jesu li ogledala čista, jesu li uočljivi iz daljine, imaju li toaleti odvojene ulaze, postoje li toaleti i za invalide. Novinare je zanimalo mogu li majke s djecom previti dijete u posebnoj prostoriji te može li se unutar kabine objesiti jakna ili torbica. Ne treba zanemariti ni čistoću poda, kao ni ispravnost svih sušila za ruke. Na svim mjestima na kojima je obavljana inspekcija ulaz je slobodan pa se, kao na zapadu Europe, ne mora proći kroz trgovinu kako bi se došlo do toaleta, što je pohvalno. Na nekima nije bilo ispravne opreme za sušenje ruku, slavine su bile rasklimane ili su podovi bili ljepljivi od “čudnih izlučevina”. U svakom slučaju, reklo bi se da mnogi imaju prostora za poboljšanje, jer WC je ogledalo i same benzinske postaje, koju ćete drugi put zaobići ako ste imali loša iskustva s higijenom ili predugim čekanjem. Vjerujemo da samo jedna povremeno zaposlena osoba, koja će tijekom vikenda, kad su smjene turista, gotovo stalno brisati i uređivati toalet, može bitno podignuti standard higijene i opći dojam.

Znakovi neuočljivi

Na samo petini benzinskih postaja znak za WC je uočljiv, a na čak 80 posto njih morati lutati u potrazi za vratima toaleta. Ako vam je “jako velika sila”, to sigurno nije za pohvalu. Ipak, pohvalno je da je inspekcija VidiAuta.com na svim mjestima pronašla toalet za invalide. S druge strane, trebate li previti dijete, na samo tri postaje od njih osam moći ćete to obaviti izvan svojeg vozila. Na istom toliko broju mjesta moći ćete unutar toaleta objesiti svoju jaknu ili torbicu, tako da glede toga stanje nije nimalo dobro.

U higijenskom dijelu testa provjereni su podovi toaleta - na jednom ispitnom mjestu pod je bio jako prljav. Sapun je bio dostupan na gotovo svim postajama (samo na jednoj nije ga bilo). Novinare je zanimalo moraju li se rukama dodirivati ulazna vrata u objekte te imaju li slavine senzore za ruke - naišli su na stalno otvorena vrata na svim objektima, što je pohvalno, a samo trećina toaleta benzinskih postaja ima senzore. Sve slavine bile su ispravne, bez obzira na to jesu li bile ručne ili sa senzorima.

Ne treba zanemariti ni sušilo za ruke, koje su novinari pronašli u svim toaletima, ali na jednoj benzinskoj nije bilo u funkciji.

WC daske O.K., ogledala čista

WC daske uglavnom su u ispravnom stanju (u jednoj su kabini pronašli potrganu dasku) i nisu prljave, ali su novinari naišli na prizor koji nikad ne želite vidjeti, a to je začepljen pisoar. U svim kabinama bilo je dovoljno toaletnog papira. Provjerena je i čistoća ogledala, koja su bila čista 100 posto, tako da se prije nastavka putovanja možete pogledati i provjeriti frizuru ili šminku. Dok se gledate u ogledalu, pripadnici drugog spola će vas u prolazu ili dok čekaju vidjeti, jer na samo jednoj postaji toaleti nemaju zajednički ulaz.

Možda ste propustili...

CX-80 UDOBNOST, PRAKTIČNOST I SVESTRANOST

Nova perjanica Mazde sa 7 udobnih sjedala

JANICA KOSTELIĆ SUVOZAČICA DVOSTRUKOG POBJEDNIKA WRC RALLYJA CROATIA

Prvakinja asistirala - prvaku