Regija
LIJEPA SE TRADICIJA NASTAVLJA

Očaravajući okusi u najslađoj
belišćanskoj ulici, Pekmez ulici
Objavljeno 31. kolovoza, 2014.
Prikazana je tradicijska proizvodnja prirodnog domaćeg pekmeza na otvorenom

U sklopu manifestacije “Mali grad veliki ljetni doživljaj” ovog je vikenda u najslađoj belišćanskoj ulici, Pekmez ulici, održana tradicionalna Pekmezijada – manifestacija koja ima za cilj popularizirati tradiciju spravljanja domaćeg pekmeza prema recepturi naših baka.

Na Pekmezijadi, održanoj u organizaciji Turističke zajednice Grada Belišća, i ove je godine u nazočnosti brojnih posjetitelja i uz štandove 12 izlagača prikazana tradicijska proizvodnja prirodnog domaćeg pekmeza na otvorenom, a svi koji su se našli u subotnje prijepodne u širem središtu grada imali su priliku za promotivno kušanje domaćeg kruha s različitim pekmezom - od šljiva, kupina, bundeva, jabuka, bresaka i drugih pekmeza očaravajućih okusa, kao i za kupnju ponuđenih prehrambenih proizvoda od voća poput sokova i svježe kuhanog pekmeza i domaćih kolača po povoljnim cijenama, što je za mnoge bila prava gozba za nepce.

Pekmez od bobica bazge

Održavanje Pekmezijade Belišćani su započeli prije nekoliko godina želeći iskoristiti zanimljiv neslužbeni naziv svoje najstarije ulice u promotivne svrhe, kako ona to i zaslužuje, ali i održatio neobičnu priču o belišćanskom pečenju pekmeza, zbog čega je među lokalnim stanovništvom ta ulica do danas ostala Pekmez ulica! Naime, velika većina Belišćana dobro zna da je ta “Gutmannova” ulica s kućama za radnike naziv Pekmez ulica dobila zbog pekmeza od bobica bazge koji se u velikim kotlovima pekao u dvorištima kuća, a miris se širio nekoliko ulica dalje. S vremenom pekmez se ovdje pekao i od šljiva, višanja i drugog bobičastog voća, no posljednja tri desetljeća ta lijepa slatka tradicija pomalo je počela padati u zaborav pa su se belišćanski gradski oci dosjetili kako Pekmezijadom tom “muzejskom” dijelu grada vratiti nekadašnju popularnost.

Ovakve su manifestacije, prema mišljenju posjetitelja, uvijek odlična prilika za razmjenu recepata i savjeta kako na što prirodniji način spremiti domaće specijalitete, u kojim ih se sve kombinacijama može konzumirati i za koje se sve prigode mogu iskoristiti. A za mlade domaćice i domaćine prilike za preporuke iskusnih kuharica – od neprocjenjive su vrijednosti!

Gastroponuda

Takvog je mišljenja i voditeljica Turističke zajednice Grada Belišća Janja Čeliković, koja najavljuje kako se planira da se ova manifestacija i prezentacija spravljanja domaćeg pekmeza uklopi u manifestaciju „Belišćanska zlatna jesen“, koja se ove godine održava od 6. do 14. rujna, te da će ona na svoj način uvelike pridonijeti obogaćivanju gastronomske ponude te manifestacije, ali i cijele turističke ponude grada Belišća.

Lidija ANIČIĆ
Recept za najbolji domaći pekmez od plavih šljiva

Deset kilograma plavih šljiva prvo očistiti od koštica i obavezno samljeti u stroju za mljevenje mesa. U veću posudu, najbolje kotao, dodati od 1,5 do 2 kilograma šećera, ovisno o ukusu, te kuhati na umjerenoj vatri još najmanje tri sata uz stalno miješanje.

Na kraju dodati po želji dodati i druge sastojke, od kojih su najpopularniji: čokolada za kuhanje (crna, 30 dag), cimet, muškatni oraščić te klinčić, i po želji konzervans te izliti u oprane i vruće staklenke.

Iskusne domaćice napominju da bi se, prije nego što se staklenke zatvore i pokriju celofanom, celofan trebao prethodno namočiti u alkohol ili rakiju, a vruće staklenke oprezno spremati i vrlo polagano hladiti.

Možda ste propustili...

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

Najčitanije iz rubrike