Osijek
UNIKOM PRIPREMA ZABAVNO-EDUKATIVNI PROGRAM

Međunarodna noć šišmiša u Zoološkom vrtu 6. rujna
Objavljeno 28. kolovoza, 2014.

Osječki Zoološki vrt i ove će godine posebnim programom obilježiti Međunarodnu noć šišmiša, i to u subotu (6. rujna), s početkom u 19 sati. Želja je, kažu u Unikomu, podizanje svijesti javnosti o potrebi zaštite šišmiša.

- Jedini leteći sisavci iznimno su ugroženi, na što i mi želimo upozoriti, a od 45 vrsta zabilježenih u Europi neke su pred izumiranjem. U Hrvatskoj živi 35 vrsta i sve su strogo zaštićene Zakonom o zaštiti prirode i Pravilnikom o proglašavanju divljih svojti zaštićenim i strogo zaštićenim - ističu u Unikomu.

Inače, Međunarodna noć šišmiša obilježava se četvrti put u Zoološkom vrtu Osijek, a i ove godine pripremljeni su razni edukativni i zabavni sadržaji. Koliko su šišmiši ugroženi, koje vrste možemo vidjeti u Hrvatskoj, jesu li opasni i još mnogo zanimljivosti o šišmišima, pojasnit će članovi Udruge studenata biologije ZOA iz Osijeka. Oni će povesti posjetitelje u grupama i u potragu za šišmišima mračnom stazom kako bi ih osluškivali uz pomoć ultrazvučnog bat detektora.

- Kostimirani animatori igraonice i rođendaonice “Moltonko” iz Osijeka i ovaj će put dati sve od sebe kako bi nam dočarali šišmiše kao neopasne i simpatične životinje. Bit će tu plesa, pjesme, crtanja naglavačke, tražit ćemo kukce, izrađivat ćemo šišmiš-maske te slamke ili štipaljke i šešire sa šišmišom, a najmlađima će biti ponuđene bojanke. Najuspješniji mali kreativci bit će nagrađeni šišmišom od balona. A ove godine iz zabavnog dijela izdvajamo lasersku harfu, instrument koji do sada još nije viđen u Osijeku, a vjerujemo da će svojim performansom najpoznatija hrvatska harfistica Doris Karamatić ostaviti sve posjetitelje bez daha - napominje glasnogovornica Unikoma Tatjana Elez.

Cijelu će večer u ponudi bit će i prigodni suveniri zoovrta, a kompa će i ovaj put voziti do 23 sata. Broj ulaznica je ograničen - u prodaji će ih biti samo 200 i to po cijeni od 25 kuna. I. Sekol

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike