Regija
“BICIKLOM KROZ KULTURE OD HARKANYA DO BELIŠĆA”

Belišće dobilo novu biciklističku stazu,
sjenicu, 15 bicikala za iznajmljivanje
Objavljeno 27. kolovoza, 2014.

BELIŠĆE/HARKANY – U mađarskom gradu Harkanyu ovoga je tjedna održana završna konferencija projekta “Biciklom kroz kulture od Harkanya do Belišća”, na kojoj su sudjelovali predstavnici partnera u projektu - gradonačelnik Harkanya Sandor Imri i zamjenica gradonačelnika Belišća Ljerka Vučković sa suradnicima.

“Biciklom kroz kulture od Harkanya do Belišća” projekt je iz EU programa IPA prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska, trajao je od 1. siječnja 2013. do 31. kolovoza 2014., a cilj mu je bio pridonijeti razvoju turizma i lokalne zajednice u Belišću i Harkanyu. Vrijednost mu je 679.091 eura, od čega je EU financirala 577.227 eura. Belišćanski dio iznosi 203.918 eura, od kojih je Grad sufinancirao 15 posto vlastitim sredstvima.

- Rezultati projekta su sagrađena biciklistička staza dužine jedan kilometar kroz ulicu Borik i Ulicu Matije Gupca u Belišću, a kroz realokaciju sredstava u ulici Borik izvršena je i obnova kolnika te je postavljena sjenica kao odmorište za bicikliste. Postavljen je i mali vidikovac u obliku lovačke čeke na obali Drave, idelan za predah za bicikliste i turiste, te je nabavljeno 15 bicikala koji će se besplatno iznajmljivati Belišćanima i turistima. Definirane su i tri tematske biciklističke rute: sakralna, vinska i arheološka, koje su označene na tematskoj biciklističkoj karti pomoću GPS aplikacije - doznajemo od Ljerke Vučković.

Radi smanjivanja jezične barijere organizirani su i tečajevi mađarskog jezika, a šest tematskih manifestacija uvelike je pridonijelo rušenju kulturnih granica i poboljšanju suradnje dvaju naselja. Sagrađena biciklistička staza prva je od tri faze u izgradnji biciklističke rute od Belišća do Gata dužine sedam kilometara. L.Aničić

Gospodarska suradnja, ekoturizam, obrazovanje i socijalna politika

Suradnja Belišća i Harkanya do sada je bila na kulturno-turističkoj razini, a rezultat su nove biciklističke staze u oba grada, ali i neki drugi objekti. Idući korak je partnerstvo na projektima u okviru Programa teritorijalne suradnje 2014. - 2020., koji je još u fazi programiranja i prvi se natječaji očekuju iduće godine. Najavljeni prioriteti su gospodarski razvoj i razvoj poduzetništva, zaštita okoliša i ekoturizam, obrazovanje i socijalna politika, poručili su iz Grada Belišća.

Možda ste propustili...

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

PREDSTAVLJENA DRUGA PJESNIČKA ZBIRKA

’’Študiranja gospoje Šokice’’ Sandre Kopić

Najčitanije iz rubrike