Novosti
PREDSJEDNIK O STANJU RATNOG ZRAKOPLOVSTVA

Rezultati istrage o padu MiG-a - za tjedan dana
Objavljeno 26. kolovoza, 2014.

Vezani članci

REZULTATI ISTRAGE TEK ZA TRIDESET DANA

Ministar obrane: Spreman sam preuzeti odgovornost za pad MIG-a

Kako napreduje remont MiG-ova 21 provjerio je jučer predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović, koji je u pratnji ministra obrane Ante Kotromanovića i načelnika Glavnog stožera RH, generala zbora Drage Lovrića posjetio Zapovjedništvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u vojarni na Plesu. Predsjednik je obišao Eskadrilu borbenih aviona te dežurni borbeni dvojac HRZ-a i PZO-a u sustavu zaštite zračnog prostora, a sa stanjem i resursima HRZ-a upoznao ga je zapovjednik HRZ-a i PZO-a, general bojnik Dražen Šćuri.

Josipović je naglasio kako je ovo bila dobra prilika da javnost vidi kako su materijalni resursi, iako nešto stariji, ipak dostatni da Hrvatska izvršava sve potrebne zadaće te da do 2024. godine ima zaštićeni zračni prostor. Istaknuo je kako će se zauzimati da Hrvatska zadrži sposobnost ratnog zrakoplovstva “bilo samostalno, što bi bilo najbolja opcija, bilo zajedno s nekim od partnera NATO-a”.

Za tjedan dana održat će se sjednica Vijeća za obranu na kojoj će biti prezentirani preliminarni rezultati istrage pada MiG-a 21 u Donjoj Lomnici.

- Pričekajmo rezultate istrage i onda ćemo moći reći je li riječ o tehničkoj, ljudskoj pogrešci ili o nepredviđenom događaju, sve opcije su otvorene - dodao je Josipović.

Ministar Kotromanović je na novinarskog pitanje o uzrocima pada MiG-a naglasio kako će javnost o tome izvijestiti kada izvješće bude gotovo.

- Kao ministar sam napravio sve što sam mogao i, unatoč svemu, osigurao sam sredstva za modernizaciju i za produženje životnog vijeka borbene eskadrile - rekao je ministar.

Hrvatskoj je do sada s remonta u Ukrajini isporučeno devet aviona, od čega je pet u operativnoj upotrebi. Sredinom rujna očekuje se dolazak desetog aviona, a do kraja godine i preostala dva aviona. Cijena remonta i modernizacije kreće se oko 120 milijuna kuna, priopćio je MORH.(D.Pav.)

9

aviona je Hrvatskoj dosad isporučeno s remonta u Ukrajini

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike