Novosti
REZULTATI ISTRAGE TEK ZA TRIDESET DANA

Ministar obrane: Spreman sam preuzeti odgovornost za pad MIG-a
Objavljeno 6. kolovoza, 2014.

Vezani članci

MIG-21 PAO NEDALEKO OD VELIKE GORICE

Pilot: Jedino što sam gledao, bilo je da izbjegnem kuće

HDZ, NAKON PADA MIG-A 21, POZIVA NA DOGOVOR

Nacionalna sigurnost je natpolitičko pitanje koje zahtijeva konsenzus

Dan nakon nesreće MIG-a 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva vodeći ljudi obrambenog sustava i vojnih snaga sustava izišli su pred novinare. Ministar obrane Ante Kotromanović rekao je da je spreman na preuzimanje odgovornosti, ali će pričekati rezultate istrage.

Načelnik Glavnog stožera general zbora Drago Lovrić u zračnoj bazi Zemunik ponovio je kako su MIG-ovi 21 trebali završiti svoj radni vijek puno ranije, ali s obzirom na to da su izostale odluke o uvođenje novih aviona i produženje radnog vijeka uslijedilo je iz nužde. Radilo se o kratkoročnom rješenju zbog zaštite sposobnosti HRZ-a, te pilota i tehničara.

- Upravo zbog toga i zaštite zračnog prostora i obveze prema NATO sustavu zaštite zračnog prostora jedino rješenje koje smo mogli donijeti u tom trenutku bilo je produženje životnog vijeka MIG-a 21 kao kratkoročno rješenje. Tim produženjem predvidjeli smo da do 2017. imamo sigurnu zaštitu zračnog prostora MIG-om 21 s tim da se do 2016. godine mora donijeti odluka o uvođenju novog borbenog aviona, odnosno zamjene MIG-a 21 - rekao je Lovrić.

Ministar Kotromanović rekao je kako već tri godine strepe od ovakvih događaja zbog nedostatka sredstava. Pohvalio je pilota i rekao da ne može tražiti njegovu odgovornost kada leti na onome što ima. Ministar je ponovio kako je formirano povjerenstvo koje mora u roku od 30 dana utvrditi sve elemente nesreće. “Ono što mi sada mislimo je da je to bio tehnički kvar, znači da je bilo problema s avionom, ali moramo pričekati. Ja sam rekao da sam spreman podnijeti ostavku i kada puška zašteka na vojniku zato što sam ministar obrane i politička osoba, moram tako razmišljati... Ja ću o tome sa svoja dva šefa porazgovarati i ipak bih pričekao određene informacije povjerenstva i nakon toga ću vas izvijestiti”, rekao je Kotromanović.

Zapovjednik HRZ-a general bojnik Dražen Šćuri rekao je kako su trenutno ispravna četiri borbena zrakoplova, te kako u ponedjeljak jedan od MIG-ov treba stići s remonta iz Ukrajine. (MS)

ANTE KOTROMANOVIĆ

ministar obrane

Zato što sam ministar obrane spreman sam podnijeti ostavku i kada puška zašteka na vojniku

DRAGO LOVRIĆ

načelnik Glavnog stožera

MIG-ovi 21 trebali su završiti svoj radni vijek puno ranije, ali iz nužde smo im morali produžiti radni vijek