Osijek
GRAĐANI IZGUBLJENI U ZAKONIMA I POŠTANSKIM PROPISIMA

Poštar smije ubaciti u sandučić i pošiljku na koju imate pravo žalbe samo 8 dana
Objavljeno 22. kolovoza, 2014.

“Iako je riječ o preporučenoj pošiljci u upravnom postupku na koji sam imala pravo žalbe od samo osam dana, pismo Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje zatekla sam u svom poštanskom sandučiću. Srećom, bila sam u Osijeku, no da sam bila na putovanju tijekom svog godišnjeg odmora, ispada da bih propustila rok za žalbu. Zbog svega sam upitala znance u HZMO-u kako se moglo dogoditi da njihova pošiljka bude ubačena u moj sandučić a da ja osobno nisam potpisala preuzimanje. Objašnjeno mi je kako postoje preporučene pošiljke koje poštar smije ubaciti u sandučić, što mi je nevjerojatno”, požalila nam se zgranuta čitateljica (podaci poznati redakciji, nap.a.).

No u korporativnim komunikacijama Hrvatskih pošta kažu kako ovdje nije riječ o pogrešci, nego je ta mogućnost regulirana zakonom. “Poštanske pošiljke, pa tako i preporučene pošiljke, uručuju se sukladno sa zakonom o poštanskim uslugama. Međutim, upravo taj zakon propisuje da se pojedine pošiljke čije je uručenje propisano drugim zakonima i posebnim propisima moraju uručiti u skladu s tim posebnim propisima. U pravilu se tu radi o poštanskim pošiljkama tijela državne uprave i sudstva - pismenima, koja su u svojoj biti uglavnom preporučene pošiljke, ali se ne uručuju prema Zakonu o poštanskim uslugama. Tako se i u ovom konkretnom slučaju radi o pismenu koje na sebi ima naznaku 'upravni postupak' te se uručuje sukladno s odredbama Zakona o općem upravnom postupku (čl. 83. - 95.), koji pod propisanim okolnostima predviđa i uručenje u kućne kovčežiće primatelja”, stoji u objašnjenju HP-a.

Tako konkretno u ovom zakonu, članku 86., stoji: “Kad osobna dostava nije obvezna, a dostavljač ne zatekne naslovljenu osobu na mjestu dostave, pismeno se može uručiti odraslom članu kućanstva, a ako ta osoba ne želi preuzeti pismeno ili ne može predati pismeno, pismeno se ostavlja u poštanskom sandučiću ili pretincu naslovljene osobe. U tom slučaju na dostavnici pismena naznačuje se dan i način dostave.”

N. Z. Eberhard

Možda ste propustili...

OSIJEK DOMAĆIN PRVOG ECO CITY WASTE FESTA

I otpad može pružiti zabavu

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

Najčitanije iz rubrike