Novosti
PRVA SJEDNICA VLADE RH NAKON LJETNE STANKE

Ukida se “odabir” dobavljača toplinske energije za stanare
Objavljeno 21. kolovoza, 2014.

Vezani članci

OBAVIJEST HEP-A SAMO “UKRAS”

Sezona centralnog grijanja pod upitnikom, a Osječani ne mare?!

S prve sjednice Vlade nakon ljetne stanke u Sabor je upućena Uredba o dopuni Zakona o tržištu toplinske energije. Uredbom se uređuje da dosadašnji opskrbljivač toplinskom energijom nastavi isporuku do sklapanja novih ugovora između ovlaštenih predstavnika suvlasnika i kupaca toplinske energije u sezoni grijanja 2014./2015. godine, a sve kako bi se neometano nastavila isporuka toplinske energije, obrazložio je zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić. Ako Sabor na svom prvom idućem zasjedanju usvoji Uredbu, moglo bi se pokazati kako je dosadašnje skupljanje suglasnosti stanara za “izbor” dobavljača toplinske energije bilo uzaludno. Naime, vlasnici stanova spojenih “gradske toplane” do 1. rujna trebali su distributeru toplinske energije dostaviti Odluku o odabiru “kupca”. Iako je riječ o formalnosti, s obzirom na to da oni koji se u npr. Osijeku griju na tzv. gradsko grijanje nemaju izbora, iz HEP-a su poručivali kako se ugovori moraju potpisati ili isporuke toplinske energije u konačnici za tisuće obitelji neće biti! Ovom Uredbom Vlada je ukinula besmislenu birokratsku proceduru na koju su predstavnici stanara posljednih mjeseci trošili vrijeme.

“Neprijavljeni rad je u Hrvatskoj dosta raširen i potrebno je pokrenuti snažniju borbu da postane prijavljen i da radnici imaju prava koja im proistječu iz prijavljenog rada”, kazao je Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskoga sustava, predstavljajući Prijedlog odluke o osnivanju Povjerenstva za suzbijanje neprijavljenog rada. “Potreba da se formira međuresorno Povjerenstvo proizlazi iz potrebe da moramo rješavati problem interdisciplinarnim pristupom i vrlo jakom međuresornom suradnjom, koordinacijom mjera i aktivnosti nadležnih tijela, a ono je ujedno i odgovor RH na obveze koje proizlaze iz preporuka Vijeća EU o nacionalnom programu reformi u Hrvatskoj”, nastavio je ministar. Povjerenstvo će biti sastavljeno od predstavnika nadležnih ministarstava i zavoda.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina predstavio je Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na Odluku Upravnog vijeća Hrvatskih voda o pokretanju postupka za zaduživanje Hrvatskih voda zajmom Razvojne banke Vijeća Europe za Projekt zaštite od poplava. “Projekt obuhvaća 25 projekata u 12 sustava obrane i izgradnje zapravo novog sustava zaštite od štetnog djelovanja voda”, kazao je ministar. Vrijednost projekta je 80 milijuna eura, a Razvojna banka će sudjelovati zajmom od 40 milijuna eura. Razdoblje provedbe projekta je 2015. – 2018. godina.V.Tešija

DAN SJEĆANJA NA STJEPANA RADIĆA

Vlada je usvojila i prijedlog šefa HSS-a Branka Hrga da se proglasi Dan sjećanja na Stjepana Radića. Umjesto Hrgova zahtjeva da se obilježi dan atentata, Vlada je odlučila da se obilježi dan njegove smrti kako se ne bi isticali povijesni i politički sukobi. A od premijera smo dobili i povijesnu lekciju. Upitao se tko je Radićev baštinik jer je on bio panslavist, antiklerikalac, a osvrnuo se i na njegova atentatora Punišu Račića. "Taj isti Puniša Račić je kaznu odslužio na vili u Dedinju, 20 godina zatvora, ako se ne varam. Iz nje su ga izvukli srbijanski partizani, dva dana prije oslobođenja Beograda i oni su mu presudili i likvidirali ga. Tko je tu čiji? Zato je Stjepan Radić u našoj kompliciranoj politici 20. stoljeća važan, velik i na neki način kontroverzan lik", rekao je premijer Milanović.(MS)

Najčitanije iz rubrike