Osijek
OBAVIJEST HEP-A SAMO “UKRAS”

Sezona centralnog grijanja pod upitnikom, a Osječani ne mare?!
Objavljeno 7. kolovoza, 2014.
Na prvu obavijest o obvezi sklapanja ugovora reagiralo je tek 4 % suvlasnika

Posljednjih nekoliko tjedana na oglasnim pločama u osječkim stambenim zgradama s centralnim grijanjem stoje obavijesti HEP Toplinarstva koje ih upozorava kako 1. rujna istječe rok za sklapanje ugovora bez kojega će im ove zime radijatori ostati hladni.

No, upozoravaju zabrinuti građani, rijetki za ovu obavezu mare. A trebali bi.

Podsjetimo, vlasnici stanova spojenih na zajedničko mjerilo toplinske energije (Zakonom definirani kao “krajnji kupci”) do 1. veljače morali su distributeru toplinske energije (Zakonom definiranom kao “kupac”) dostaviti odluku o odabiru “kupca”, a na temelju te odluke, najkasnije do 1. lipnja sklopiti ugovor o potrošnji toplinske energije. O tomu su bili obaviješteni pismeno, priloženim uz račun za grijanje za studeni 2013. godine. No, kako je na području Osijeka njih samo četiri posto to i učinilo, HEP Toplinarstvo produžilo je rok do 1. rujna, te u međuvremenu izradilo prijedlog odluke o sklapanju ugovora o potrošnji toplinske energije, te isti, zajedno sa svojom ponudom za obavljanje djelatnosti kupca toplinske energije i ugovorom o potrošnji toplinske energije, poslalo na adrese svih predstavnika suvlasnika stambenih/poslovnih zgrada koje opskrbljuje toplinskom energijom. Također, uz ovo, predstavnici suvlasnika dobili su i već spomenutu “obavijest” čiji je cilj bio s oglasnih ploča informirati suvlasnike o postupku odabira kupca toplinske energije. No, izvještavaju predstavnici suvlasnika u pojedinim stambenim zgradama, kao i zabrinuti stanari drugih, sastanci suvlasnika se ne organiziraju, ugovori se ne potpisuju, a vrijeme istječe.

U međuvremenu, iz HEP Toplinarstva poručuju da, iako su i odluka i ugovor za Osječane tek formalnost s obzirom na to da oni koji se u Osijeku griju na tzv. gradsko grijanje nemaju izbora (HEP Toplinarstvo jedina je tvrtka u registru HERA-e koja djeluje na ovom području), odluke se moraju dostaviti, a ugovori potpisati ili isporuke toplinske energije ove zime neće biti!

Ivana SOLAR
KAKO POKRENUTI PROCEDURU?

Prema Zakonu o tržištu toplinske energije, prvi korak k ugovoru s kupcem toplinske energije je da svi vlasnici stanova/poslovnih prostora spojeni na zajedničko mjerilo toplinske energije zajednički odaberu svog ovlaštenog predstavnika (potpisnika) koji će u njihovo ime podnijeti HEP Toplinarstvu odluku o sklapanju ugovora o potrošnji toplinske energije, te potom ugovor i sklopiti. Za ovaj potez najuputnije je da predstavnici suvlasnika svih zgrada spojenih na jednu mjernu stanicu sazovu skup stanara. Isti skup stanara valja odmah iskoristiti i za usvajanje same odluke koju vlasnici spomenutih stambenih/poslovnih prostora donose običnom većinom glasova (minimalno 51 posto) po suvlasničkim udjelima, a ne po broju suvlasnika.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike