Osijek
IZABRANO ARHITEKTONSKO RJEŠENJE ZA ISLAMSKI CENTAR NA JUGU 2

Prvi otkrivamo kako će izgledati osječka džamija
Objavljeno 21. kolovoza, 2014.
Zagrebački se arhitekti nametnuli estetikom islamske skromnosti

Zagrebački arhitektonski ured Proarh Mateković odnio je prvu nagradu na natječaju za idejno arhitektonsko rješenje Islamskog centra u Osijeku.

Naime, natječaj je raspisala Islamska zajednica u Hrvatskoj i Medžlis Islamske zajednice Osijek, a na natječaj su prijavljena čak 33 rada.

Prvo je mjesto nagrađeno s 40.000 kuna, a u tom je radu sudjelovao projektni tim sedam vrsnih arhitekata. U Proarhu naglašavaju kako je osnovno obilježje natječajnog rada “grad u gradu” i arhitektonska tipologija u kojoj su “odnosi među stvarima i unutar stvari važniji nego stvari same”, odnosno “grad je velika kuća, a kuća je mali grad”. Prema ocjeni ocjenjivačkog suda u kojemu su se našli dogradonačelnik i arhitekt Denis Ambruš, Oliver Grigić, Miroslav Pavlinić, Enver Rečica, Irhad Meheljić, Damir Vrban i Željka Jurković, strukturirajući tu kuću kao mali grad autori na kvalitetan način postižu neka od glavnih svojstava traženih projektnim zadatkom: prostornu višeslojnost, strukturiranu umreženost raznorodnih sadržaja, integriranu alternaciju otvorenih i zatvorenih površina, kao i estetsku nepretencioznost u skladu s islamskom etikom skromnosti i duhovnosti. Napominje se kako su čak i kupola i minaret oblikovani usuprot logici ikoničkog spektakla, aplicirajući i na njih elementarni kubusni minimalizam primijenjen na bazi.

- Moram reći da smo iznimno zadovoljni odazivom, bilo je deset vrhunskih radova, a pet ih je ušlo u uži izbor. Među prva tri rada je i rad renomiranog ljubljanskog ureda Ravnikar Potokar, koji je dobio treću nagradu. Realizacija samog projekta sada je na investitoru, a to je Islamska zajednica. Oni sada moraju načiniti glavni projekt i ishoditi građevinsku dozvolu. Mi smo iznimno zadovoljni rješenjem, a izložba svih arhitektonskih radova bit će organizirana početkom rujna - najavio je dogradonačelnik Denis Ambruš. Recimo i kako je drugu nagradu na natječaju osvojio rad autora Radionice arhitekture iz Zagreba.

Nefreteta Z. EBERHARD
Vrijednost gradnje oko milijun i pol eura

Budući Islamski centar gradit će se u ulici Rastanci, nadomak Bikari. Prostirat će se na oko 1000 četvornih metara, a sam minaret trebao bi biti visine oko 30 metara. Islamski centar bit će na usluzi za oko 2000 vjernika muslimanske vjeroispovijedi, koliko ih trenutačno ima na području Osijeka i okolice, prema podatcima osječke Islamske zajednice. Iako su riješeni svi infrastrukturni uvjeti za gradnju Islamskog centra i džamije, problem bi mogla biti sredstva, s obzirom na to da će ukupan trošak gradnje iznositi između milijun i milijun i pol eura, a taj novac još nije u cijelosti osiguran.

Možda ste propustili...

U OSIJEKU O GOSPODARENJU OTPADOM

Unikom osniva Centar za obradu glomaznog otpada

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike