Osijek
ŽELE POSTIĆI UŠTEDE U PRORAČUNU

Gradska uprava neće dirati plaće, ali želi smanjiti dio materijalnih prava
Objavljeno 20. kolovoza, 2014.

U svibnju je istekao kolektivni ugovor za službenike i namještenike gradske uprave, imenovani su pregovarački odbori i od tada traju pregovori o potpisivanju novog ugovora. Namjera poslodavca je jasno iskazana - smanjiti materijalna prava zaposlenika, dakle - uštedjeti.

Istina, do sada se nije razgovaralo o smanjenju osnovice, dakle o zadiranju u plaću, ali poslodavac cilja na smanjenje niza dodataka koji uz nju idu, potom iznosa prigodnih darova (božićnice, uskrsnice), drukčije reguliranje troškova prijevoza...

- Mi smo prije svega stajališta da se uštede mogu postići i na druge načine, a ne samo rezanjem materijalnih prava zaposlenika - kaže Zvonimir Lončarić, koji kao sindikalni povjerenik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske zastupa interese zaposlenih u službama u Kuhačevoj 9. Kaže kako ni u kojem slučaju ne žele biti tvrdoglavi, nego će nastojati biti kompromisni pregovarač. Dogradonačelnik Denis Ambruš, koji pregovara u ime poslodavca, potvrđuje da je zadovoljan dosadašnjim tijekom pregovaranja.

Do sada je održano nekoliko sastanaka pregovaračkih odbora, na kojima je poslodavac iskazao namjeru da se ujednače kolektivna prava za zaposlene u gradskom sustavu, ali i u svim društvima koja su u (su)vlasništvu Grada Osijeka.

Tu se kao određeni problem može pojaviti činjenica da neke tvrtke u gradskom vlasništvu, one najveće, poput Vodovoda, Unikoma i GPP-a, imaju važeće kolektivne ugovore, dok u drugim gradskim tvrtkama uopće ne postoje.

Zacrtan je datumski cilj da od 1. siječnja iduće godine na snagu stupi novi kolektivni ugovor. Do tada bi se za gradske službenike i namještenike pronašlo salomonsko rješenje. Naime, poslodavac predlaže da se u nedostatku kolektivnog ugovora potpiše dodatak koji bi regulirao ovo stanje do kraja godine. Taj bi dodatak stupio na snagu 1. rujna, pa se očekuje još bar jedna runda pregovora kako bi se potvrdio taj prijedlog.

Poznato je kako su do kraja godine u gradskom proračunu predviđena sredstva za plaće u punom iznosu. S druge strane, definitivno nisu vremena u kojima se proračun puni planiranom dinamikom. D. Kuštro

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike