Novosti
U HRVATSKOJ SAMO 7,3 MBPS

Hrvati surfaju najsporije u EU, internet je brži i u Zimbabveu
Objavljeno 13. kolovoza, 2014.
Prosjek Europske unije je 26,3 Mbps za download i 8,9 Mbps za upload podataka

Vezani članci

NAJGORE SU BANKE I TELEKOMUNIKACIJE

U Europskoj uniji sve bolja zaštita potrošača

Hrvatska ima najsporiji internet u Europskoj uniji s prosječnom brzinom od samo 7,3 megabita u sekundi.

Da stvar bude gora, brži internet imaju sve zemlje u regiji, osim Crne Gore (6,67 Mbps). Brzine u BiH (7,89 Mbps), Albaniji (7,45 Mbps) i Srbiji (8,93 Mbps) tek su nešto više od brzine u Hrvatskoj, no ističe se Makedonija s 14,25 Mbps. Prosjek Europske unije je 26,3 Mbps za download i 8,9 Mbps za upload podataka.

Iako je po mnogočemu daleko iza Hrvatske, po prosječnoj brzini interneta Rumunjska je prva u EU-u. U Bukureštu se surfa brzinom od čak 74,58 Mbps, odnosno, 55,67 Mbps prosječno za cijelu zemlju. Brzinama iznad 40 Mbps mogu se pohvaliti građani Nizozemske, Švedske i Litve, a podatke brže od 30 Mbps skidaju Latvijci, Danci, Luksemburžani, Belgijci, Mađari, Bugari, Francuzi i Česi.

71 kuna za 500 megabajta

Najmanje tri puta brži internet od Hrvatske imaju Slovenija, Poljska, Malta, Austrija, Slovačka, Portugal, Estonija, Njemačka, Španjolska, Finska i Velika Britanija, a vrlo blizu je i Irska. Nisku prosječnu brzinu interneta, ali ipak višu od Hrvatske, imaju Italija (8,73), Grčka (8,87) te Cipar (9,85).

S kim se po brzini interneta Hrvatska u svijetu može uspoređivati? Možda s Tadžikistanom, Kirgistanom, Mongolijom ili Armenijom? Ne! Njihov je internet gotovo dvostruko brži. Uz bok Hrvatskoj su Azerbajdžan, Zimbabve i Etiopija!

Studija State of the Internet koju je provela američka kompanija Akamai Tech iz Massachusettsa pokazala je da ništa bolje ne stojimo ni s brzinom interneta na mobilnim uređajima. U Hrvatskoj korisnici mobilnog interneta surfaju brzinom od 2,2 megabita u sekundi, gotovo tri puta sporije nego u, primjerice, Austriji. Prema istraživanju tvrtke Akamai, Hrvatska je u rangu Indonezije, Kazahstana i Irana (2 Mbps) te Malezije i Šri Lanke (2,3 Mbps). Rekorder je Južna Koreja s 14,7 Mbps pri korištenju interneta na tabletu ili pametnom mobitelu. Relativno svježe istraživanju specijalizirane agencije Ujedinjenih naroda za informacijske i komunikacijske tehnologije ITU (International Telecommunication Union) pokazuje da su cijene mobilnog interneta u Hrvatskoj u rangu s brzinama. U referentnoj kategoriji “koliko dolara za 500 mb” vidljivo je da za tu količinu podataka u prosjeku plaćamo 71 kunu, Slovenci 103 kune, a Mađari 84 kune.

Ruralna područja

Komentirajući ove prilično porazne podatke za Hrvatsku, Dražen Tomić, ICT stručnjak i glavni urednik portala ICTbusiness.info i ICTbusiness TV kaže kako kada je riječ o brzini interneta nije dovoljno samo mjeriti brzine u velikim gradovima, već na cjelokupnom području, podsjećajući da stoga HAKOM kao domaći regulator i potiče izgradnju telekom infrastrukture u ruralnim područjima. Napominje i to da samo brzina nije važna ako ne postoje usluge koje će se koristiti tom infrastrukturom.

- Iznajmljivanje telekom infrastrukture, odnosno trajnih, najčešće optičkih veza, za mnoge tvrtke preskupo i tu je možda i najveći problem kada govorimo o gospodarstvu. Ipak tvrtke se odlučuju, ako im je to zbog posla potrebno i to domaći telekomi imaju u ponudi, tako da postoje rješenja i za gospodarstvo i kućanstva. U Europskoj uniji tako, prema nekim procjenama, čak 25 posto rasta BDP-a i 40 posto rasta produktivnosti rezultat je upotrebe informatičko-komunikacijskih tehnologija i osobito širokopojasnog interneta, zaključuje Tomić.

Eduard SOUDIL/Igor MIKULIĆ
Hrvatski gradovi i države u svijetu

Zagreb.............. 8,91 Mbps

Velika Gorica..... 8,76 Mbps

Rijeka............... 5,49 Mbps

Osijek............... 5,64 Mbps

Split.................. 6,22 Mbps

Dubrovnik.......... 5,12 Mbps

Hong Kong....... 87,77 Mbps

Singapur........... 73,71 Mbps

Rumunjska....... 55,67 Mbps

Južna Koreja.... 53,76 Mbps

Švedska.......... 45,66 Mbps

NAJBRŽI DAVATELJI USLUGE u RH

1. Terrakom 15,17 Mbps

2. Metronet 13,68 Mbps

3. Magic Net 12,12 Mbps

4. Amis Telekom 10,9 Mbps

5. VIPnet 9,77 Mbps

6. B NET 8,73 Mbps

7. H1 TELEKOM 7,5 Mbps

8. HT MOBILE 6,75 Mbps

9. HT fixed 6,58 Mbps

10. ISKON 6,54 Mbps

l Napomena: podatci su s Ookla net index explorera

Dražen Tomić

ICT stručnjak

Zaustavljen razvoj 'optike'

Činjenica je da bi brzine mogle biti veće, no isto tako treba reći da je razvoj optičke infrastrukture posljednjih godina bio usporen, gotovo pa zaustavljen i tu regulator i telekom operateri, ali i država, koja im je odlučila uvesti još jedan namet, moraju brzo i intenzivno razgovarati i pronaći rješenje. Pritom ne treba zaboraviti niti razvoj LTE mreža – mreža četvrte generacije mobilne telefonije koje donose velike brzine, no tu je izazov u vrlo visokim cijenama uređaja koji takve brzine prijenosa podržavaju.

Najčitanije iz rubrike