Ekonomija
NAJGORE SU BANKE I TELEKOMUNIKACIJE

U Europskoj uniji sve bolja zaštita potrošača
Objavljeno 1. srpnja, 2014.

Rezultati jučer objavljenog desetog pregleda potrošačkih tržišta pokazuju poboljšanje na svim potrošačkim tržištima. To poboljšanje posebice je izraženo na tržištima proizvoda, dok je tržište usluga i dalje glavni razlog za nezadovoljstvo, izjavio je jučer u Bruxellesu povjerenik za zaštitu potrošača Neven Mimica.

“Potrošači bi trebali biti gospodari tržišta, a ne njegove sluge. Rezultati objavljenog pregleda potrošačkih tržišta pokazuju da se tržišni uvjeti za potrošače u načelu poboljšavaju. Međutim, potrebno je učiniti mnogo više, posebice u području usluga i energije. Zajedno s kolegama u Komisiji ulažem velike napore kako bismo riješili ta pitanja, bilo u okviru Direktive o računima za obavljanje platnog prometa, paketa 'Povezani kontinent', ili olakšavanjem promjene dobavljača”, izjavio je.

U pregledu potrošačkih tržišta prati se rad 52 potrošačka tržišta, od tržišta rabljenih automobila do smještaja tijekom odmora. Glavni su zaključci da je došlo do poboljšanja na svim tržištima i u svim državama članicama. Nastavlja se trend koji se primjećuje od 2010., iako postoje razlike od tržišta do tržišta i od države do države. Tržišta proizvoda znatno su bolje ocijenjena od tržišta usluga, premda se razlika polako smanjuje. Neka od najlošije ocijenjenih tržišta, poput tržišta goriva za vozila i usluga željezničkog prometa, najviše su se poboljšala u odnosu na 2012. Bankarske usluge i dalje su najproblematičniji sektor – tržišta za investicijske proizvode i hipotekarne zajmove na dnu su ljestvice, znatno ispod prosjeka uslužnog sektora. Ključan dio potrošačke politike EU jest osigurati da u trenutačnom gospodarskom okruženju financijske usluge rade u korist potrošača.

Telekomunikacijska tržišta na ljestvici su ispod prosjeka, s izrazitom ispod prosjeka ocjenom za povjerenje, odabir pružatelja usluga i općenito zadovoljstvo potrošača te imaju najveću učestalost problema i žalbi u odnosu na sve ostale tržišne klastere. Komisija je u rujnu 2013. donijela paket „Povezani kontinent” čiji je cilj ukidanje naknada za roaming.(V.T.)

Cijene goriva mijenju se i nekoliko puta na dan

Rezultati studije potvrđuju da se cijene goriva često mijenjaju, u nekim državama čak i nekoliko puta dnevno. To je od ključne važnosti za tržište na kojem je cijena u najvećoj mjeri odlučujuća za potrošače. Stoga je u nekoliko država članica web mjesta za usporedbu cijena postala alat za regulatore za povećanje transparentnosti cijena.

Tržišta za investicijske proizvode i hipotekarne zajmove na dnu su ljestvice zaštite potrošača

Možda ste propustili...

DODATNI IZAZOVI U HRVATSKOJ I OKRUŽENJU

Bankama je u fokusu upravljanje troškovima

KASNI NOVAC I ZA EKOSHEME

HPK traži isplatu svih poljopotpora

Najčitanije iz rubrike