Osijek
USKORO NOVO PROČELJE NA 144 GODINE STAROJ KAPELI

Započela obnova kapele sv. Križa na donjogradskom groblju
Objavljeno 11. kolovoza, 2014.

Donjogradska župa Preslavnog Imena Marijina ovoga je ljeta počela s obnovom kapelice sv. Križa na Donjogradskom groblju, a za sada je uklonjena vanjska fasada kako bi se zidovi kapele pripremili za povratak u autohtono stanje.

- Iako su teška vremena crkva pokraj koje počivaju naši pokojnici izgleda kao ruševina i nismo je mogli više takvu gledati, zato ćemo je obnoviti, prvo izvana, a potom unutrašnjost. Vremena su teška i mnogi su u nestašici pa svatko daruje prema svojim mogućnostima za njezinu obnovu. Naši pokojni zaslužili su pažnju od svih nas, a crkva na groblju zrcalo je cijeloga groblja, a groblje odraz nas živih. Unaprijed zahvaljujem svima koji će se uključiti u ovu akciju, a dobro je da se uključe svi koji mogu - poručio je donjogradski župnik vlč. Ivan Jurić.

Recimo kako je kapelica svetog Križa na groblju podignuta 1870. godine, a materijalnu osnovicu za gradnju objekta predstavljala je zaklada Anne Pleban, rođene Goldner, udovice Franza Plebana, utemeljena njezinom oporukom iz 1856. godine. Pobožna je udovica za gradnju kapele iznad groba nje i muža ostavila sveukupno 1600 forinti. Kako ovaj iznos nije bio dovoljan na početak gradnje kapelice čekalo se deset godina, odnosno vrijeme da se novac umnoži kamatama. Bez obzira na činjenicu kako je riječ o malenom objektu, kapela svetog Križa igra značajnu ulogu u povijesti arhitekture ne samo Osijeka nego i cijele istočne Hrvatske, budući da je uz danas nepostojeću gornjogradsku sinagogu i đakovačku katedralu, jedan od prvih znakova prodora historicizma. N. Z. Eberhard

Možda ste propustili...

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike