Regija
SKUPO PLATIO KAZNU

Zbog deset minuta parkiranja u Osijeku kažnjen u Berlinu sa 160 eura
Objavljeno 8. kolovoza, 2014.
Tvrdi da kaznu nije vidio jer je stavljena na stražnje staklo

ĐAKOVO – Umirovljenik iz Selaca Đakovačkih Stjepan Jakab (77) radni je vijek proveo u Njemačkoj, u koju i sada povremeno odlazi. Prošlogodišnjeg svibanjskog posjeta svojim Opelom Zafirom Osijeku, točnije, graveru u Županijskoj ulici, ne bi se ni sjećao da mu prošlog mjeseca, nakon više od godinu dana, i to dok je bio u Njemačkoj, na selačku adresu nije stigla pošta iz Berlina. Poslana je iz ureda, kako stoji u zaglavlju, “Kanzlei Kraft”, koji zastupa društvo pri kojem je registriran Jakabov osobni automobil, koji Selčanin nije odjavljivao ni nakon umirovljenja i povratka u Hrvatsku. U dopisu iz Berlina stoji da je 2013. godine dobio kaznu zbog neplaćanja parkiranja u Osijeku, koju je njemački ured iskazao u vrijednosti od 9,41 eura, a uz ostale troškove ta kazna iznosi vrtoglavih 160,61 euro! Uz šok zbog iznosa, Jakab je tek tada doznao da je lani u Osijeku zaradio kaznu zbog parkiranja pa je cijela priča još bizarnija...

- Išao sam zbog kupnje suvenira jednom osječkom graveru i kupio kartu od četiri kune za sat parkiranja na lokaciji ispred Slatinske banke. Toliko je graver procijenio da će mu trebati vremena za njegovu uslugu. U tih sat vremena ja sam šetao, a nakon isteka plaćenih sat vremena parkiranja vratio sam se do auta u namjeri da kupim još jednu kartu, jer mi je trebalo još desetak minuta da odem do gravera. Kod automobila zatječem radnika koji radi na naplati parkiranja i on mi kaže: Ako je pet, deset minuta, ne trebate… Ja sam ga poslušao i za deset se minuta vratio gravera. Autu sam morao prići s druge strane, zbog zebre, sjeo sam u Zafiru i odvezao se a da uopće nisam primijetio da mi je – ne na prednje staklo, nego na stražnje, zakvačena kazna zbog neplaćanja drugog sata parkiranja, koju je, očito, odnio vjetar tijekom vožnje. Znači, ja sve ovo vrijeme nemam pojma da mi je ispisana kazna. Da sam za nju znao, platio bih ju odmah i nikome ništa. Ovako, nakon više od godinu dana stiže mi “čestitka” iz Berlina, i to na 160 eura. Na desetak eura kazne zbog neplaćanja parkinga zbog tih dodatnih deset minuta dodani su administrativni, odvjetnički, javnobilježnčki troškovi. Platio sam 160 kuna ovdje za pisanje žalbe, no u Osijeku su na to rekli da oni više s mojom kaznom nemaju ništa. U banci sam kupio eure i preko nje ih poslao u Berlin te platio i 130 kuna neke naknade za to. Uglavnom, ukupno oko 1500 kuna - nabraja umirovljenik Jakab kako je situacija od četiri kune narasla na više od 160 eura, a u ruci drži snimak svoje Zafire u parkirnom prekršaju, na kojem se vidi da je kazna zakvačena za stražnje staklo, što drži spornim.

Suzana ŽUPAN
ELEKTROMODUL: I KAZNA NA STRAŽNJEM STAKLU MORA SE VIDJETI!

Denis Vukadinović, pravnik u osječkom Elektromodulu, potvrđuje da je ta tvrtka svojedobno u Njemačkoj angažirala odvjetničko društvo Kraft upravo zbog ovakvih, inače nerijetkih, slučajeva, na koje se od ukupnog broja izdanih naloga odnosi njih pet posto. “Društvo Kraft je, sukladno s njemačkim zakonom, uz plaćanje njemačkih pristojbi i taksi, dobilo podatke o vlasnicima vozila koja su registrirana u toj zemlji a u Osijeku su zatečena u parkiranju bez valjane karte. To je društvo nakon pribavljanja podataka poslalo opomenu, obrazloženje, snimku vozila i uputu o pravnom lijeku, pa osoba koja je nezadovoljna ima pravo žaliti se, angažirati odvjetnika. Kao pravni subjekt dužni smo angažirati odvjetničko društvo u tim matičnim zemljama, a troškovi su propisani od nadležnih komora tih zemalja”, navodi Vukadinović. Iznos od 9,41 eura (72 kn) iznos je dnevne karte u prvoj zoni, u kojoj je Jakab parkirao, a ostalo su odvjetničke naknade i tarife. Na Jakabovo nezadovoljstvo da je kazna bila zakvačena za stražnje staklo te da je zbog toga nije vidio, kaže da to ne mijenja na stvari jer vozač u vožnji mora gledati i kroz to staklo. Elektromodulova obaveza je, dodaje, da kazna bude vidljivo istaknuta. Dodaje da je ta tvrtka poznata po korektnosti i izlaženju u susret ljudima i da nije kruta kada je riječ o kaznama.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike