Regija
NOVA PRIJETNJA VINOGRADIMA

Nakon pepelnice, grožđu zbog
kiša i vlage prijeti siva plijesan
Objavljeno 1. kolovoza, 2014.

FERIČANCI - Učestale kiše, velika vlažnost i relativno niske temperature u proteklih desetak dana zabrinule su vinogradare feričanačko-našičkog vinogorja jer se znatno pogoršalo zdravstveno stanje u mnogim vinogradima. Vinogradari su stalno u vinogradima kako bi ga sačuvali od bolesti, a bore se i s korovom. Neki nisu stigli obaviti zaštitu na vrijeme pa su vidljive štete od pepelnice i peronospore. U Feravinu su izbjegli potpuno pepelnicu i napad peronospore na vinovoj lozi, ali grožđu prijeti siva plijesan, odnosno botrytis.

- Uspjeli smo sačuvati vinograde od pepelnice pravovremenom zaštitom i pravilnim odabirom sredstava koje smo koristili u pravo vrijeme, ali i stalnim praćenjem i nadziranjem vinograda. Naravno, važna je i podrška uprave, jer ovo je izuzetno teška godina i nije se smjelo štedjeti na zaštiti vinograda. Imala sam odriješene ruke i punu podršku uprave da kao glavni tehnolog odlučim kada i koliko vinograde tretirati, bez obzira na trošak, a da bi se sačuvali prinosi – ističe tehnolog Amalija Liović, voditeljica Odjela vinogradarstva koja je sada zabrinuta zbog pojave i širenja botrytisa. Riječ je o bolesti koja se najčešće pojavljuje pred berbu, a izaziva sivu trulež bobica. Siva plijesan, za sada, ugrožava oko 75 hektara vinograda Feravina, koje je 15. srpnja zahvatila tuča, uglavnom na lokalitetima na području Feričanaca. U tom dijelu botrytis je zahvatio grozdove koje je oštetila tuča, a zbog kišnog vremena, mogao bi se proširiti i na zdrave grozdove. Botrytis bi mogao nepovoljno utjecati i na urod grožđa, koji je tuča smanjila od 30 do 60 posto.

- Prijeti velika opasnost od truleži koja će stvoriti najveće gubitke na prinosima, ako se raširi, jer tu bolest je najteže kontrolirati i suzbijati. Botrytis uhvati jednu bobicu, a za četiri dana uhvati cijeli grozd – kaže Liović.

- Vrijeme nam ne ide na ruku. Da bi spriječili širenje bolesti i nove štete, ako se pokaže da će berba kasniti i da će krenuti krajem rujna, a ne 9. ili 10. rujna kao obično, vjerojatno ću morati izvršiti još jedno interventno prskanje protiv truleži. No još ništa nije otpisano. Tehnološki gledano, da se vrijeme očisti u roku od 10 dana, da bude sunčano i toplo, trulež bi nestala – zaključila je Liović.

Inače, sa 160 hektara rodnih vinograda ove godine očekuje se prinos od 1.200 do 1.400 tona grožđa. Pod graševinom je 63, pod frankovkom 39 hektara, dok su na ostalim površinama razne bijele i crne sorte grožđa.

Snježana FRIDL
Skupa zaštita vinograda

Zaštita vinove loze je dosta skupa. Ima sredstava novijeg datuma koja su vrlo učinkovita, i djelotvorna, ali su skupa i sve je dvosjekli mač. Liović kaže da 700 kuna košta sredstvo protiv truleži po jednom hektaru, a Feravino ima 160 hektara. Vinogradari iz Feričanaca, koji imaju manje površine, ističu da su više sredstava za zaštitu uložili nego što će vrijediti ukupna berba. ''Očigledan je utjecaj kiše. Ako se ne obavi zaštita, onda zna stradati i trs, koji nosi rod za nagodinu. To je cijena proizvodnje'', kaže vinogradar koji obrađuje oko 4000 trsova vinove loze. Za zaštitu u posljednjih mjesec i pol dana dao je oko 3500 kuna.

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

USPJEŠNA SURADNJA GRADA I NAŠIČKE RAZVOJNE AGENCIJE NARA

Osigurano 1,64 milijuna € za projekte

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

Najčitanije iz rubrike